Profesorii, din nou amăgiți? Pensie anticipată și ore mai puține, cu același salariu

1122
2

Articole de la același autor

Recentele scandaluri legate de modul cum profesorii au ajuns să reacționeze la clasă - sub presiunea unei generații de elevi care-și domină și părinții, dar și din cauza presiunii cotidiene căreia trebuie să-i facă față - au determinat un grup de 19 senatori, printre care și fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, să propună câteva schimbări ale Legii educației care privesc strict cadrele didactice apropiate de vârsta pensionării.

Proiectul respectiv de lege propune ca profesorii cu peste 25 de ani de experiență să-și poată reduce programul cu două ore pe săptămână fără să le fie afectat salariul sau să se poată pensiona la cerere cu trei ani mai devreme.

Inițiatorii intenționează eliminarea sintagmei cu "încadrarea în bugetul aprobat" din Legea educației referitor la reducerea orelor pentru profesorii care se află aproape de pensionare, pentru că bugetul aprobat este insuficient, în peste 90% din școli, "datorită modalității de stabilire a bugetului raportat la costul standard/elev".

Un alt proiect de lege, susținut de aceiași senatori, prevede că "personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani înainte de limitele prevăzute de legislația în vigoare, dacă are o vechime în învățământ de cel puțin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbații".

Inițiativa legislativă e motivată de lipsa condiției fizice sau psihologice a unor profesori de a mai preda, lucru care "se reflectă în rezultatele elevilor".

"Nu ar fi un efort bugetar extraordinar!"

Întrebat, ieri, dacă ar exista șanse ca de acest proiect să se bucure și profesorii constănțeni, prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului învățământ, ne-a declarat că, de fapt, sunt propunerile sindicatelor. Reducerea programului cu două ore este deja prevăzută în Ordonanța 49, dar nu o aplică directorii, pentru că au numeroase cadre didactice cu vechime peste 25 de ani și ar greva activitatea.

"Cât despre pensionarea cu trei ani înainte de limită, a existat ca propunere în Statutul personalului didactic pe care l-a suspendat domnul Funeriu în anul 2011, odată cu apariția Legii educației. Nu este deloc originală, a fost solicitarea noastră, dar ne bucurăm că au preluat-o și sperăm ca măcar astfel să fie votată și aplicată. Pentru că la salariile mici de acum, profesorii nu își permit să iasă anticipat, chiar dacă au vechime, pentru că ar pierde prea mult la pensie și mulți au rate de plătit. În orice caz, efortul bugetar nu ar fi extraordinar", a explicat prof. Mitică Iosif. 

Comentează știrea

Palaz
28 aprilie 2016
La pușcărie cu penalii ăștia !

Vă meritați salariile dăvă dracu , că și așa nu faceți nimic , învățământul este la pământ , iar profesorii de română matematică și engleza ciocul mic că meditați la greu luați de la 50-100 leisedinta de elev și vă plângeți că nu aveți , ceilalți profesori și învățători merită că nu meditează dar voi NU

serioooos?
28 aprilie 2016
du-te la palazu!

Ai facut tu analiza si ti-a iesit ca unii merita si altii nu! Cand ai primit invoire de la spitalul 9 au vazut aia in ce stare esti? vezi ca la palazu au conditii mai bune, fa repede o rezervare, ca de consultatie n-ai nevoie.

Răspuns la: La pușcărie cu penalii ăștia !
Adăugat de : Palaz, 28 aprilie 2016
Vă meritați salariile dăvă dracu , că și așa nu faceți nimic , învățământul este la pământ , iar profesorii de română matematică...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4367 secunde