Profesorii constănțeni intră în grevă

937
4
Profesorii constănțeni intră în grevă - protestcadredidactice1-1382545789.jpg

Articole de la același autor

Pentru învățământul românesc, săptămâna viitoare va debuta cu ample proteste ale membrilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care au obținut toate aprobările autorităților pentru a ieși în stradă în zilele de 28, 29 și 30 octombrie. În cele trei zile de proteste, vor fi pichetate sediile Guvernului și al Uniunii Social Liberale (USL).


De asemenea, Primăria Capitalei a aprobat și acțiunile FSLI din data de 6 noiembrie, când aproximativ 10.000 de dascăli vor protesta în Piața Victoriei în inter-valul orar 11-13, urmând ca între orele 13 și 15 să se deplaseze spre sediul Parlamentului, pe traseul: Piața Victoriei - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului (Piața Constituției)

"La acest protest vom avea sprijinul studenților și facem apel și la părinți și la întreaga societate civilă să ni se alăture, pentru că revendicările noastre nu sunt numai pentru profesori, sunt pentru un viitor mai bun al tuturor românilor", a precizat președintele FSLI, Simion Hancescu.


Apel la solidarizare

Contactat ieri, prof. Mitică Iosif, președintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar constănțean, ne-a precizat că la acțiunile de marți, 29 octombrie, vor pleca de la Constanța 50 de membri.

"Pentru acțiunea de pe 6 noiembrie vom încerca să mobilizăm circa 150 de colegi cu care ne vom deplasa la București. În special, educatoare și învățători, întrucât aceștia se vor afla într-o scurtă vacanță, deci nu vor fi afectate orele de curs. Și prin intermediul ziarului dvs. adresez un apel tuturor colegilor noștri să se solidarizeze cu acțiunile de protest care nu sunt numai ale sindicaliștilor, toate problemele pentru care ne luptăm interesând întreaga breaslă. Îi rog ca în cele trei zile de proteste declarate la nivel național să poarte la braț o banderolă tricoloră sau una albă, ca recunoaștere a faptului că revendicările pentru care ieșim în stradă sunt și ale lor".


Solicitări în care cred prea puțini

Pentru marea majoritate a cadrelor didactice, revendicările sindicatului se împart în două. Cele utopice, gen alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educație, modificarea Legii educației naționale, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, depolitizarea învățământului… cu referire directă la nivelul directorial, modificarea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă și nu pe cea informativă, iar prin evaluare să se verifice capacitatea elevilor de a aplica practic cunoștințele dobândite, pentru a face față cerințelor în schimbare și competiției de pe piața forței de muncă sau introducerea posibilității dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanțare de la bugetul de stat.


Și revendicările de ordin pragmatic, care pot fi rezolvate dintr-un… condei, gen reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învățământ și gradul didactic I sau decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice ori posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puțin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei.

Cât despre adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50%, sau majorarea salariilor personalului nedidactic, având în vedere faptul că actualele venituri ale acestor categorii de salariați le permit un trai sub limita de subzistență sunt cu certitudine solicitări care stârnesc râsul politicienilor.


Comentează știrea

Bombobel
24 octombrie 2013
doar 50?

Doar 50 de profesori participa la miting? Sunteti jalnici...pe bune! E un nr mai mic decat numarul de profesori dintr-un liceu........Alo! Scoala incotro?

cetatean
24 octombrie 2013
cetatean

Economia stagneaza si bugetarii se piaptana. Dragi "salariati", nimeni nu va tine cu forta in acest serviciu....mergeti la "privat". Sa lucrezi si altceva nu e o rusine.Dar aici salariul nu creste cu rata inflatiei aici nu poti "amentinta" cu greva generala, aici doar trebuie sa muncesti....

baciu
24 octombrie 2013
Cu Ponta traim din ce in ce mai "bine"

Ce scandal faceau pe vremea lui Boc, in frunte cu desteapta aia de Abramburica.. Acum o duc de doua ori mai prost dar nu mai au curajul de odinioara. Da chiar, unde e Abramburica, nu mai scoate capul?

Esti in eroare
24 octombrie 2013
pentru "cetatean"

Daca tu crezi ca la bugetari se indexeaza salariul cu inflatia este intr-o eroare totala. Si eu muncesc la privat dar asta nu inseamna ca bugetarii ar trebui sa munceasca "pe moca" numai pentru faptul ca nu sunt direct productivi. Daca ai avea o farama de creier sa judeci ti-ai da seama ca oricati necalificati ar exista in tara, tot este nevoie de oameni cu pregatire pentru a misca economia din loc; intr-un mod evident, pentru asta e nevoie de profesori care sa ii pregateasca. Sloganurile astea cu "eu muncesc la privat si produc, bugetarii sa faca munca. patriotica, pt ca nu produs nimic" sunt expirate de mult. Daca ti se pare ca profesorii sunt platiti prea bine de la buget, du-ti copilul la o scoala particulara daca iti da mana (ca doar tu muncesti la privat, nu ca altii,,,) si o sa vezi atunci cat te costa educatia unui copil.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Octombrie 2013
Stire din Cultură-Educație : PROFESORII IES ÎN STRADĂ!
Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Stire din Sănătate : Noi discuții despre protestele din sănătate
Marţi, 10 Septembrie 2013
Stire din Economie : Protest spontan la Roșia Montană
Pagina a fost generata in 1.4789 secunde