Probele de compentențe de la BAC, sub semnul întrebării

610
Probele de compentențe de la BAC, sub semnul întrebării - fotofondexamenenationale-1588942779.jpg

Articole de la același autor

Examenele naționale se vor desfășura în condiții cu totul excepționale, anul acesta. Peste o lună începe evaluarea la clasa a VIII-a, iar probele Bacalaureatului au fost inversate. Cu toate acestea, reprezentanții Ministerului Educației fac tot posibilul pentru ca elevii să nu fie bulversați mai mult, după un sfârșit de an școlar cum nu s-a mai văzut vreodată în școala românească.

Reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării lucrează, în prezent, la modificarea metodologiei de susținere a examenelor naționale 2020. Programa a fost deja schimbată, regulile din centrele de examen sunt reanalizate și vor fi elaborate altele noi. Perioada de derulare a probelor rămâne aceeași, după cum a anunțat și președintele Klaus Iohannis, însă, este posibil să fie modificată ordinea probelor.

Elevii de clasa a VIII-a ar fi trebuit să încheie cursurile pe data de 5 iunie, după ce, între 2 și 5 iunie, aveau termen pentru înscrierea în vederea susținerii examenului. Ei se vor întoarce la școală pe 2 iunie, pentru recapitulările finale pentru examen. Până pe 12 iunie, vor încheia pregătirea, dar și procedura de înscriere, urmând ca Evaluarea Națională 2020 să debuteze pe 15 iunie. Conform calendarului inițial, prima probă programată este la limba și literatura română, urmată, pe 17 iunie, de cea la matematică. Pe 18 iunie va fi proba la limba și literatura maternă, pentru elevii care au studiat această disciplină. Rezultatele ar trebui să afișate pe 22 iunie, până la ora 12.00, urmând ca, între 14.00 și 20.00, să fie înregistrate contestațiile. Rezultatele finale urmează să fie făcute publice pe 27 iunie.

Evaluarea online, luată în calcul

În ce privește Bacalaureatul 2020, acesta va debuta pe 22 iunie și s-a decis ca primele probe să fie cele scrise și abia apoi să fie susținute cele de competențe. Deși au existat propuneri din partea Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți pentru a se renunța la probele de competențe, Ministerul Educației consideră că acestea trebuie date în continuare, chiar și în condiții excepționale. "Avem în lucru câteva propuneri referitoare la aceste probe de competențe, luăm în calcul posibilitatea ca acestea să se desfășoare online, dar decizia o vom prezenta săptămâna viitoare, după ce vom discuta marți în ședința Comisiei de Dialog Social", a precizat ministrul Educației, Monica Anisie.


În cazul în care va fi decisă evaluarea online, reprezentanții asociațiilor de părinți susțin că Ministerul Educației trebuie să pună la dispoziția tuturor copiilor tehnologia necesară susținerii examenului. Conform metodologiei pentru Bacalaureat, probele orale sunt pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare la limba română, competențelor lingvistice la limba maternă, competențelor digitale și competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Probele de competențe nu sunt eliminatorii și nici nu sunt notate, ci doar se specifică nivelul de competențe atins de candidat, conform unei grile.

De cealaltă parte, reprezentanții Consiliului Național al Elevilor susțin că probele de competențe nu pot fi susținute online. "Considerăm că această măsură nu este optimă, întrucât mii de elevi din România nu dispun de infrastructura necesară pentru a susține aceste probe ale examenului de Bacalaureat. Variantele fezabile pentru aceste competențe sunt fie organizarea lor în condiții optime, offline, fie anularea acestora, dacă Ministerul Educației și Cercetării, împreună cu CNSSU apreciază că prin susținerea acestor probe ar fi afectată sănătatea elevilor de clasa a XII-a", este de părere Antonia Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3681 secunde