Prima lucrare de istorie navală, dedicată fregatei "Mărășești"

206
Prima lucrare de istorie navală, dedicată fregatei

Articole de la același autor

La bordul fregatei "Mărășești" a avut loc, zilele trecute, un ceremonial dedicat împlinirii a 95 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române a distrugătorului Mărășești și a 30 de ani de serviciu a actualei nave-amiral a Forțelor Navale Române.


Cu acest prilej, comandorul dr. Marian Moșneagu, șeful Serviciului Istoric al Armatei, a lansat monografia intitulată "Fregata-amiral «Mărășești»", la un secol de la lansarea la apă a primelor două distrugătoare românești "Mărăști" și "Mărășești". 


Apărută la Editura Militară, lucrarea reprezintă un proiect editorial laborios, instructiv și motivant, fiind prima lucrare de istorie navală dedicată unei nave reprezentative pentru ingineria navală și navalistică națională, în general și Marina Militară, ca beneficiar direct, în particular.


Bazată aproape în totalitate pe documentarea în Arhivele Militare Române, prin investigarea unui vast material arhivistic - registre istorice, jurnale ale acțiunilor de luptă, ordine de misiune, rapoarte și sinteze informative, memorii originale ale unor ofițeri de marină, scheme tactice, principii doctrinare etc. - și a bibliografiei specifice istoriografiei navale naționale, lucrarea continuă seria monografiilor și albumelor care alcătuiesc colecția "Nave militare românești", pe care autorul a lansat-o cu un deceniu în urmă.


Monografia constituie un autentic compendiu de lecții învățate și sursă de inspirație în domeniul tradițiilor navale făurite de antecesoarele distrugătoare tip M - "Mărăști" și "Mărășești", precum și o carte de vizită în relațiile curente cu navele țărilor membre NATO, cu care relaționează în apele teritoriale românești și în teatrele maritime internaționale. De asemenea, aceasta constituie o bază de informații prețioasă pentru cursurile de leadership predate în Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Școala de Aplicație a Forțelor Navale "Viceamiral Constantin Bălescu" și Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale "Viceamiral Ioan Murgescu", precum și un valoros material documentar pentru fundamentarea doctrinei navale contemporane și a principiilor tactice de întrebuințare în luptă a actualelor fregate. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5492 secunde