Poveștile Constanței trebuie știute! Istoricii solicită Primăriei Parcul Artileriei

781
3

Articole de la același autor

Nu există constănțean să nu fi trecut măcar o dată prin frumosul parc plin de verdeață situat în apropierea Capelei Militare fără să-i cunoască cu adevărat însemnătatea istorică.

Zilele acestea, dr. Costin Scurtu, directorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național "Regele Ferdinand I", împreună cu Asociația culturală "Astra Dobrogeană", a inițiat demersuri către Primăria Constanța de a-i da numele de "Parcul Artileriei" și de a realiza un memorial.

Acesta ar urma să se compună din Monumentul Eroilor Regimentului 13 Artilerie, inaugurat în 1925, Biserica cu hramul "Sfinții Îngeri", care a fost sfințită la 20 octombrie 1940, în curtea fostului Regiment 13 Artilerie, cu destinația inițială de a fi Capelă Militară, precum și montarea unor plăci de marmură cu numele artileriștilor români din regimentele dobrogene căzuți la datorie. "Ansamblul memorial va fi întregit cu două piese de artilerie, iar, în timp, vor fi amplasate de-a lungul aleilor din parc busturile de eroi militari dobrogeni", a afirmat directorul Scurtu.

"Unitățile militare de infanterie, cavalerie, artilerie și manutanță aparținând Diviziei 9 Infanterie dobrogene aveau cazărmile pe vremuri în centrul municipiului Constanța, iar de jur împrejurul acestora, zona avea un caracter rural. Peste ani, s-au ridicat blocuri, au fost înființate diferite instituții, cum este Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, au fost amenajate spații verzi, iar parcul din actualul cartier Tomis II a rămas fără nume", a continuat același interlocutor.

"De pe strada Mircea cel Bătrân, începând de la Centrul Militar Zonal și până la intersecția cu bulevardul Mamaia era un teritoriu ocupat de armată, de unități militare. Erau cazărmi, iar șanțul de apărare al orașului era pe Bulevardul Mamaia. Orașul avea porți de intrare și cine vroia să pătrundă în oraș trebuia să treacă de bariere și să plătească taxe, era un regim special", a povestit dr. Constantin Cheramidoglu în expunerea de motive adresată Primăriei Constanța.

Memorialul va cuprinde două edificii

Dezvelit în anul 1925, Monumentul Eroilor Regimentului 13 Artilerie este o creație a artistei Milița Petrașcu (1892-1976), care a fost considerată cea mai înzestrată femeie sculptor a României în secolul al XX-lea. Potrivit istoricilor și specialiștilor din domeniul artei sculpturii și istoriei artelor, personalitatea artistică a Miliței Petrașcu poartă amprenta măiestriei lui Constantin Brâncuși, căruia i-a fost elevă timp de patru ani, perioadă care a reprezentat pentru ea un model artistic care i-a influențat întreaga carieră.

Dedicat memoriei eroilor din Regimentul 13 Artilerie, care a luat ființă în anul 1907, în cadrul Diviziei 9 Infanterie, acesta a participat glorios la Primul Război Mondial, inclusiv la scrierea paginilor de aur ale istoriei marii bătălii de la Mărășești din 1917. Monumentul este în formă de coloană înaltă de trei metri, susținut de un soclu hexagonal de 75 cm. Are în capăt un glob de bronz stilizat pe care se găsește un vultur, de asemenea confecționat din bronz, cu aripile desfăcute. Pe partea frontală a soclului a fost montată, în anul 1997, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la înființarea regimentului, o placă de marmură, pe care este înscris: "Glorie eternă Regimentului 13 Artilerie 1907-1997".

Celălalt obiectiv al Memorialului din Parcul Artileriei este Biserica cu hramul "Sfinții Îngeri". Lucrările de construire a bisericii au început în anul 1938 și a fost amplasată în curtea fostului Regiment 13 Artilerie, cu destinația inițială de a fi Capelă Militară, atât pentru nevoile religioase ale ostașilor și ofițerilor din Garnizoana Constanța, cât și pentru credincioși. Planurile de construcție au fost întocmite de arhitectul șef al Patriarhiei, Ionescu Berechet, în stilul bisericilor bizantine, cu adaptarea fațadei la stilul brâncovenesc național, folosind pridvorul cu coloane. Construcția s-a terminat în anul 1940, iar Sfințirea bisericii s-a făcut la 20 octombrie, în același an. Până în septembrie 1949 a fost folosită pentru asistența religioasă a militarilor, slujind apoi drept catedrală episcopală sub păstorirea episcopului Chesarie Păunescu. După 1951 și până în prezent este biserică parohială.

"Inaugurarea Memorialului din Parcul Artileriei până în anul 2017 ar însemna celebrarea a aproape un veac și jumătate de eroism și datorie cetățenească a dobrogenilor, fie în rândurile Armatei Române, fie în cadrul societății civile responsabile", consideră istoricii constănțeni.

Comentează știrea

ionica
26 septembrie 2015
parcul

Ar mai fi un obiectiv :redati parcului WC-urile publice civilizate (oare sunt astupate ?) si sa fie scoase din parc WC-urile "cabine telefonice".

DODO
26 septembrie 2015
si inca ceva

intre div 9 si blocuri a existat o inchisoare !!!

Angelina
28 septembrie 2015
Parcul artileriei

acest parc pe timpul cand eu din 1968 pana 1973 am studiat la Liceul de constructii civile si industriale, era tare Parasit si plin de praf. Acum e o frumusete si o oaza de liniste ptr. copii si pensionarii ce locuiesc in imprejurimi. O mica placa de comemorare ar ajunge, dar nu sa luati populatiei aerul si prospetimea ce o da vegetatia . Ce au locuitori din imprejur de la atatea placi si Monumente de comemorare?? Dupa cve ca verile au devenit din ce in ce mai fierbinti... Are populatia constantei , care trebuie sa supotre toata aglomeratia verii, din cauza turistilor ce vin numai cu autoturisme, drept la Putin aer curat???? Mi-as dorii sa va ganditi la aceasta tema. Multam anticipat tuturor

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4562 secunde