Povestea satului din Constanța, părăsit de mai bine de 40 de ani

1498
1

Articole de la același autor

Situat la 4 km sud de comuna Oltina, la marginea sudică a iezerului Oltina și la nord-est de balta Ciamurlia, satul Strunga a rămas astăzi o amintire. În cel mai mic sat din Dobrogea au mai rămas în picioare doar câteva case și o frumoasă mănăstire

de maici. De locuitori nu mai poate fi vorba.

Numele de "Strunga" provine de la numele satului care este așezat într-o vale înconjurată de dealuri cu ieșire la balta Oltinei. Strungă se mai numește și acel loc îngrădit de la stână, unde se mulg oile. De aproape 40 de ani însă, satul este părăsit.

Arhivistul Constantin Cheramidoglu, din cadrul Direcției Județene Constanța a Arhivelor Naționale, povestește că denumirea inițială a satului a fost Câșla. "La începutul secolului XX, suprafața satului era de 440 de hectare, din care 32 de hectare erau ocupate de vatra satului și de grădini. Populația era majo-ritar formată din români; pe la 1900 erau 42 de familii cu 175 suflete. Ocupația principală era pescuitul, apoi creșterea vitelor. În partea de sud-est a satului erau plantate vii. Casele erau adunate în grupuri, formând între ele ulițe drepte. Prin sat trecea numai drumul ce mergea la Oltina. În anul 1930 avea 274 locuitori, iar în anul 1941 - 249 locuitori și 55 de case. La recensământul din anul 1966 se înregistrau 212 locuitori ce trăiau în 70 de case. Marin Ionescu Dobrogianu scria în cartea sa tipărită în 1904 că satul Câșla era înconjurat de vii și grădini cu arbori fructiferi. Casele erau mediocre, dar curate și bine îngrijite. Biserica din sat era ridicată la 1870 și avea hramul Sf. Nicolae", a subliniat arhivistul Chera-midoglu.

Această biserică este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult dobrogene. Se spune că a fost ridicată de creștinii de etnie bulgară ce au locuit aici până în anul 1920.

Veșmânt preoțesc de un secol

Localnicii au migrat către localitățile vecine de-a lungul anilor, iar Strunga, astăzi, este identificată doar grație mănăstirii din apropiere. Lăcașul a luat ființă în anul 2004, când s-a ho-tărât ca în satul Strunga (Câșla) să se înființeze un schit de maici, slujbele săvârșindu-se în bisericuța veche a satului cu Hramul "Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril".

Documentaristul Arhiepiscopiei To-misului, Ionuț Druche, ne-a spus că bisericuța datează de la începutul secolului al XIX-lea, fiind construită din chirpici și acoperită cu stuf. "În anul 1926, sătenii au reconstruit această bisericuță din cărămidă pe piatra din temelie a vechii biserici. La piciorul Sfintei Mese s-au găsit pomelnice cu numele ctitorilor, aceștia fiind de origine bulgară. Ve-chimea acestei biserici se poate constata și din găsirea celor patru icoane vechi pictate pe lemn și a unui veșmânt preoțesc de aproximativ 100 de ani," a subliniat Druche.

Între anii 2004-2005, câteva măicuțe au încercat să rămână pe aceste meleaguri, dar condițiile fiind foarte vitrege în această pustietate a Dobrogei, au plecat spre alte mănăstiri. De la 1 octombrie 2005 până în prezent, la mănăstire slujește o maică din zona Muscelului.

Comentează știrea

Cristi
21 noiembrie 2015
Hai bre !

Pe langa ,,frumoasa manastire de maici'' , Spagoveanul va intemeia si un saivan de taici . Ca facultatea de teologie de la Ovidius , are superproductie de berbeci , plini de evlavie si de basic instincts . Asa se va repopula si Strunga ... Cate o chilie de sase camere , pentru fiecare calugar si calugarita in calduri ...

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : "Bobocel pentru o zi", la Năvodari
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Proiectul CORAL, la final
Sâmbătă, 21 Noiembrie 2015
Stire din Cultură-Educație : Stand-up comedy cu Doru  Octavian Dumitru
Pagina a fost generata in 1.2758 secunde