Polițiști și jandarmi în școli. Inspectoratul Școlar Constanța cere sprijinul organelor de ordine

329
Polițiști și jandarmi în școli. Inspectoratul Școlar Constanța cere sprijinul organelor de ordine - politistisijandarmiinscoli-1580246537.jpg

Articole de la același autor

Problema siguranței în școli nu mai este de mult doar un moft al conducerilor unităților de învățământ sau al părinților mai panicoși din fire. Pericolele sunt din ce în ce mai multe, iar copiii sunt din ce în ce mai vulnerabili. În sfârșit, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța cere sprijinul poliției și jandarmilor, pentru a asigura securitatea elevilor. 


De ani de zile, profesorii, părinții și asociațiile de elevi cer ca unitățile de învățământ să fie păzite pe timpul orelor de curs. În lipsa sprijinului de la autoritățile locale, părinții au ajuns să pună mână de la mână pentru a plăti o firmă de securitate. Dar, chiar și așa, nu este suficient. Inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, este primul șef al ISJ Constanța care recunoaște că riscul în preajma și în interiorul unităților de învățământ este din ce în ce mai mare și că sunt necesare măsuri urgente. 
"Inspectoratul Școlar Județean Constanța a solicitat Inspectoratului Județean de Poliție Constanța și Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța alocarea de personal pentru paza unităților de învățământ din județul Constanța. Solicitarea vine ca urmare a analizării situației existente în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța și a constatării conform căreia se prefigurează tot mai acut factori de risc. De asemenea, avem în vedere competențele materiale limitate ale agenților de pază, față de cele ale poliției și ale jandarmeriei, agresivitatea manifestată în interiorul unităților de învățământ", a anunțat, în cursul zilei de ieri, inspectorul școlar general. 


Acesta susține că scopul solicitării este acela de a colabora strâns, mai aproape de spațiul școlar, în vederea prevenirii și fenomenului de bullying, a consumului de substanțe și a traficului de persoane. 


"Adresele transmise către cele două instituții urmăresc prevederile Legii nr. 35 din 2007, republicate, privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ, precum și Planul teritorial comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, în anul școlar 2019 - 2020", a precizat prof. Sorin Mihai. 


Fiecare director s-a descurcat cum a putut 
Reamintim că, numai în ultimele luni, două incidente grave s-au petrecut în școli, când, la Școala Gimnazială nr. 6, un elev de clasa a VII-a și-a înjunghiat un coleg cu un cuțit adus de acasă, iar un elev de clasa a VI-a de la Liceul "George Călinescu" s-a aruncat de la etajul al doilea al școlii. 


Conform centralizării existente la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, la nivelul întregului județ, doar în 79 de unități de învățământ este asigurată paza cu firme de securitate, în 289 de instituții sunt instalate camere video, iar în 274 sunt sistem de alarmare. De asemenea, se asigură securitatea cu ajutorul poliției locale sau cu ajutorul jandarmeriei în 149 de unități de învățământ, iar în 84 de școli sunt paznici. 


În ce privește municipiul Constanța, în 76 de grădinițe, școli gimnaziale, colegii și licee sunt instalate camere video, iar în 73 sunt sisteme de alarmă. De asemenea, 28 de instituții de învățământ au contracte cu firme de securitate și doar 30 de unități au paznici, din personalul propriu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.088 secunde