Prof. Paloma Petrescu, fost inspector școlar general:

"Politicul a influențat degradarea învățământului!"

2064
9

Articole de la același autor

Prof. Paloma Petrescu a intrat în învățământ prin repartiție guvernamentală în anul 1980, la Liceul Industrial nr. 3, actualmente "Vasile Pârvan". Cinci ani mai târziu, se transfera la actualul Liceu Teoretic "Traian" și imediat după Revoluție, când s-au făcut alegerile în cadrul instituției, a fost votată director adjunct împreună cu prof. Victor Albu, fiind autorii schimbării denumirii acestei instituții din liceu industrial. În 1993, a fost numită inspector general adjunct în echipă cu prof. Gheorghe Vernic, unde a funcționat până în 1997, ca mai apoi, din 2001 până în 2004, să se întoarcă în funcția de inspector general. De la ISJ Constanța a plecat direct la Ministerul Educației, actualmente fiind expert în consultanță pe proiecte în educație.

- Ați plecat de la conducerea ISJ Constanța în urma unui scandal politic. Considerați că ingerința acestuia a adus învățământul în actuala situație?

- Chiar dacă nu mai sunt în învățământ, din 2009 încoace săptămânal vizitez școli în cadrul proiectelor la care particip și văd că este o degradare permanentă a învățământului. Constat că toate schimbările care se fac nu au în centrul atenției elevul. Tot ceea ce ar trebui făcut ar trebui să fie din perspectiva elevului și nu pentru binele adulților. Într-adevăr, politicul are o mare influență asupra degradării învățământului, din păcate. Este foarte important să ne gândim la stabilitatea oamenilor pe posturi. Un director bun poate să fie un model pentru oamenii din școală și să gestioneze foarte bine activitatea din școală, dar nu cu delegație. Așa nu este motivat să muncească prea mult, pentru că știe că, dacă nu face cum i se spune de la centru, va fi schimbat. Și așa, de cele mai multe ori alege calea de mijloc, să nu supere pe nimeni, ceea ce nu este în regulă. S-au produs foarte multe modificări la Legea educației la presiunea sindicatelor, modificări care până la urmă îi afectează pe elevi. Dacă se va ajunge la modificarea ei într-o proporție ce depășește 50%, va trebui făcută altă lege. S-au schimbat prevederi legale în timpul ciclului școlar, gimnazial și liceal…

- E normal ca fiecare ministru să-și pună amprenta personală?

- Asta nu e un lucru rău. Fiecare ministru trebuie să-și pună amprenta în sensul că fiecare trebuie să facă lucruri, că de aceea e pus acolo. Dar asta nu înseamnă că fiecare ministru trebuie să strice și să vorbească de rău ce au făcut predecesorii și apoi să-și canalizeze atenția pe ceea ce vrea să facă partidul. Nu, trebuie să facem lucruri pentru elevi, nu pentru partid. Unul dintre oamenii de la care am avut de învățat a fost ministrul Miclea, despre care îmi pare rău că nu a mai avut puterea să rămână și să se certe cu politicienii pentru a obține în învățământ ceea ce știa că trebuie, adică bani, buget.

- Așadar, confirmați că lipsa banilor este o altă cauză a degradării educației…

- Dar bani există, dar nu sunt canalizați către Educație. Nu există interes pentru că educația nu produce bani, nu aduce bani în buzunarul nimănui, ci aduce plus valoare în creșterea PIB-ului. Una e să dai bani la firma X și alta bani la școala Y.

- Păi și atunci ce șanse are învățământul?

- Nu are și nu văd. Și eu îmi pun întrebarea asta ce ar trebui să se întâmple pentru ca învățământul să se schimbe în bine. Plecând de la pregătirea inițială a viitorilor profesori, lucrurile deja se schimbă. După părerea mea, ceea ce învață studenții care se pregătesc să devină cadre didactice nu mai este în concordanță cu lumea noastră de astăzi. Elevii noștri de astăzi au alte nevoi decât cele pe care le-am avut noi. Nu mai putem să ne facem că nu le vedem. De aceea chiulesc! Nu există nicio preocupare a profesorilor pentru relația cu familia. Nu se mai face inspecție școlară, se fac doar controale tematice. Adică există o reclamație la inspectoratul școlar și atunci se face o echipă care merge în control tematic. Trebuie să se facă inspecție la clasă, pentru că este un mijloc de a învăța. Acum se face politică… directorii puși politic, cu delegație. Sincer, nu văd modul în care se pot schimba lucrurile în bine decât printr-o comuniune de înțelegere între toți factorii.

- Un sfat pentru actualele generații de cadre didactice.

- Să nu înceteze să învețe și să aibă curaj. Unii de la alții și de la elevi. Este foarte important să avem ochii deschiși atunci când ne uităm către elevi. Ei nu au nicio vină, sunt copii și ne au pe noi, adulții, ca modele. 

Comentează știrea

profesor
8 iunie 2015
pp

cate partied ai skimbat numai ca sa ai functii???? ai ceva tupeu daca tocmai tu vorbesti de influenta politicului in invatamant....pfffff..dar rusineanu e o trasatura a ta..ci doar tupeul maxim!

Stela
8 iunie 2015
Visează! Țintește! Planifică! Acționează

Nimic nu poate fi realizat în practică dacă mai întâi nu a fost conceput și realizat în imaginație. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea "Născut pentru succes". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:[email protected]

Ex-inspector
8 iunie 2015
Chapeau- Paloma Petrescu !

Vreți , nu vreți , Paloma Petrescu a fost cel mai bun inspector școlar general. Și nu o spun eu , ci realizările ei . ( reabilitarea școlilor , dotarea cu material didactic ,dotarea cu microbuze școlare , includerea școlilor în proiecte școlare , și aș putea să scriu pânâ mâine ) În câteva cuvinte : MINTE DE DIAMANT ȘI MÂINI DE AUR ! Felicitări pentru articol și pentru că nu uitați adevăratele valori !

alex
8 iunie 2015
despre faptele palomitei in caz ca ati uitat

Paloma Petrescu e cea care a adus la nivel profesional coruptia ....a fost cel mai corupt inspector ... a schimbat atatea partide cate trebuit si atatea paturi cate a trebuit ca sa obtina ceea ce a dorit ... se lua spaga la greu pentru examene de bac si capacitate ...pentru posturile prof. ....sa se aducem aminte cum a plecat cu sutul in fund de la minister ...unde a ajuns prin influenta famigliei basescu ...cand a fost data afara din minister a fost pentru ca au disparut sacii cu subiectele de examen exact din minister ...adica se ajunsese la situatia cand se stiau subiectele inainte de examen...si acum jigodia asta ne da lectii despre cum ar trebui sa fie invatamantul...ar fi trebuit sa infunde puscaria ... jigodia penala

Alexandru
8 iunie 2015
Doamna Petrescu Paloma

Pentru mine, Doamna Petrescu Paloma a fost si este o mare doamna,. Am fost director de liceu in perioada in care dansa a fost inspector general adjunct si apoi inspector general si pot sa spun ca a stiut intotdeauna sa ceara oamenilor din sistem sa munceasca pentru elevi si pentru scoala, dar si sa-i aprecieze obiectiv pentru munca lor si sa-i recompenseze, atat cat permitea sistemul, pentru performantele obtinute.Am intrebat-o inainte de a ma prezenta la concurs pentru postul de director daca imi trebuie un carnet de partid de o anumita culoare, pentru ca ma gandeam sa renunt, iar dansa mi-a raspuns ca ceea ce o intereseaza de la un director este sa faca politica scolii, pentru ca optiunea politica este o problema personala a fiecaruia ce tine de viata privata. Respectul si l-a capatat prin competenta si prin capacitatea extraordinara de a comunica, nu cum se intampla acum la ISJ unde esti umilit de cum intri pe usa. A condus cu adevarat cea mai buna echipa a ISJ-ului fara a se lauda cu asta, pentru ca fiind o intelectuale desavarsita stie sa fie si modesta. Am avut ce invata de la dansa si eu si multi alti directori si inspectori carora le port un respect deosebit pentru cum stiau sa respecte pentru a fi la randul lor respectati. Si la fel am auzit cuvinte frumoase despre dansa si din partea unor inspectori generali din minister pe care am avut onoarea sa-i cunosc personal.Felicitari pentru activitatea dumneavoastra , Doamna Petrescu Paloma si multa sanatate si fericire.Felicitari si doamnei Simona Anghel pentru articol.

mimi
8 iunie 2015
nu mai mediatizati toate nulitatile

madama a fost in psd desi nu recunoaste, apoi pt ca nu s-a inteles cu mazare si constantinescu legat de spagi si alte alea in privinta reparatiilor de scoli si a unor terenuri care le-ar fi vrut mazare de la scoli a trebuit sa plece, dar pt ca frate-sau era membru marcant in pdl a fost recuperata pe filiera nevestei lui mircea basescu , ala cu dosar penal si la un pas de puscarie, si bagata in minister ca secretar de stat ca doar era f competenta evident...din minister a fost data afara de tariceanu in urma unui scandal cu subiecte sustrase de la testele nationale....a mai fost implicata cat a lucrat in minister in scandalul licitatiei manualelor scolare ...cat a fost tartora la inspectoratul scolar cta a facut numa ce a vrut ...adica a colectat spaga prin inspectorii pe care i-a numit in functie de obedienta ...la fel si directorii...poate isi mai aduc unii aminte de sedintele cu directorii in care se imparteau agende cu sigla psd....sa ne aducem aminte si de chiolhanurile organizare de ea si lili sirinian si tot inspectoraul la tabara din eforie sud unde se dadea in stamba cu amantul ...profesorul de sport codreanu care era si mare cantaret si caruia ia facilitat obtinerea gradatiei de merit desi ala nu isi facea orele si nici nu indeplinea nici un criteriu ... o mare rapandula ... mediatizati oamenii care merita ..e ultima care ar trebui sa vorbeasca

nela
8 iunie 2015
Dur

Dur!!! Felicitari dna Simona Anghel. Restul...rautati gratuite, mizerii care denota caractere mizerabile.

vera
10 iunie 2015
e prea tarziu

e prea tarziu sa-i ridicati osanale! a fost o femeie care a stiut ce vrea, a avut si expertiza, adica nu era proasta si a tinut isj in mana:dar de la asta pana la a se crede miss educatie, mai este! da, era ranchiunoasa si perversa, era alunecoasa si jigodie umana, dar nu era o adormita cretina care nu stie ce are de facut, era o femeie desteapta! a avut directori de isprava, un bun formator educational, darprima care in 2005 a dat semnalul politic si a decapitat scolile de directori exceptionali(23) ca sa puna ciurucurile pdl-iste in posturi- deci ea a inceput prigoana politica!un om cu certe calitati de lider, dar o jalnica fiinta, rea, fara prieteni si da, corupta pana in panzele albe, pritena cu betiva de dorina bogdan, o nulitate promovata de ea pana in minister si, desigur, cu sirinian, un fel de uter vorbitor...a si cu iacul de timofte, o alta dezamagire promovata ca un scai cretin...de fapt femeia apartine trecutului, iar despre morti, numai de bine!

Palomul de Fier
16 iunie 2015
Puie Simona Anghel

Aceasta babataie numita Simona Anghel scrie de o alta babataie, Palomul cu pasaroiul de Fier. Cat era ea de trecuta, tot o sugea la alde Hutu Catalin, travestitul cu drept de optiune sau Limba Lata-n C U R. Asa ca puteti sa sariti toti 3 in mare, Simonico tu prima ca esti o facatura de jurnalista, Palomul cu lache de Hutu-n brate, caci invatamantul tot praf a fost si o sa fie...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2489 secunde