Pledoarie pentru marinărie! Cum arată căpitanii de pe navele viitorului

917
Pledoarie pentru marinărie! Cum arată căpitanii de pe navele viitorului - cumaratacapitanii2-1558500211.jpg

Articole de la același autor

Universitatea Maritimă din Constanța a găzduit, recent, prima ediție a concursului "Căpitan pe nava viitorului!". Potrivit coordonatorului competiției, conf. univ. dr. Nicoleta Acomi, concursul a fost organizat de Facultatea de Navigație și Transport Naval și finanțat de Ministerul Educației Naționale. 


Concursul a adus laolaltă 50 de elevi și studenți dornici să deprindă arta navigației. Pentru a înțelege cât mai bine informațiile, la acțiune au participat doar elevi de clasa a XI-a și a XII-a, dar și studenți din primii doi ani. 
Astfel, sub coordonarea profesorilor de navigație, s-au aflat elevii de la Liceul Teoretic "Carmen Sylva" din Eforie Sud, Liceul Teoretic "Decebal" din Constanța, Liceul Teoretic "Ioan Cotovu" Hârșova, Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", Liceul Tehnologic Topraisar și Liceul Tehnologic "Virgil Madgearu" Constanța, iar alături de aceștia, studenți care au concurat în echipe mixte pentru a deveni căpitani pe nava viitorului. 


Cu această ocazie, tinerii au condus nave virtuale în cadrul simulatoarelor de navigație, au participat la operațiuni de încărcare-descărcare a tancurilor petroliere și au arătat că pot forma echipaje de succes.
 
La final, a avut loc desemnarea echipajelor câștigătoare, acordarea diplomelor și înmânarea premiilor, ce constituie un semn de recunoaștere a abilităților de conducere, dar și un motiv în plus pentru a reveni cu forțe proaspete la următoarea ediție. 
Referitor la această activitate, conf. univ. dr. Nicoleta Acomi a declarat, pentru "Cuget Liber": "Noi am făcut invitații mai multor unități de învățământ, dar ne-au răspuns pozitiv numai șase licee. Elevii au fost împărțiți pe trei simulatoare, două de navigație și unul încărcare- descărcare mărfuri. Fiecare grupă a stat câte o oră la fiecare simulator, iar după-amiază, un profesor de-al nostru le-a dat o altă temă. El s-a gândit că, dacă tinerii au învățat cum să conducă navele, trebuie să și reușească să ajungă la ele. Ca urmare, li s-a dat un scenariu în care un cadet trebuie să ajungă la navă, dar agentul îl anunță că nu ajunge, dar îi dă detalii cum poate face singur acest lucru". 


Întrebată de ce a optat pentru denumirea de "Căpitan pe nava viitorului", Nicoleta Acomi a precizat că aceasta a fost aleasă pentru că totul este într-o continuă schimbare în acest domeniu, motiv pentru care tinerii sunt nevoiți să se informeze în mod constant, iar acest concurs i-a ajutat. 


"Tehnologia avansează atât de mult, încât preconizăm că, în 20 de ani, navele se vor conduce chiar și de acasă și aici mă refer la navele autonome", a adăugat cadrul didactic. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 22 Aprilie 2019
Stire din Economie : 181 de nave, trimise la reciclare
Luni, 06 August 2018
Stire din Economie : Știri din industriile mării
Pagina a fost generata in 0.4335 secunde