Piese vechi de peste un secol, în colecția Muzeului de Artă Populară Constanța

235
Piese vechi de peste un secol, în colecția Muzeului de Artă Populară Constanța - fondmuzeuldeartamestesuf2-1571259986.jpg

Articole de la același autor

Costume populare aromâne, adunate din satele dobrogene, între anii 1973 – 1980, țesături de interior și obiecte de uz gospodăresc cu o vechime de 100 - 150 de ani, pot fi admirate în cadrul unei expoziții deschise la Muzeul de Artă Populară Constanța, "Aromânii – artă și meșteșug". 


Expoziția prezentă, zilele acestea, la Muzeul de Artă Populară Constanța este un preambul al triplului eveniment editorial din 1 noiembrie, care va aduce în prim plan cercetări de etnografie și lingvistică referitoare la aromânii din Albania și Macedonia, realizate de specialiști de la Academia Română - Institutul de Etnografie și Folclor "Constantin Brăiloiu" și specialiști din Constanța. 


Constănțenii care vor avea curiozitatea să treacă pragul muzeului vor putea admira, potrivit reprezentanților instituției de cultură, piese de costume populare adunate între anii 1973 și 1980, în cadrul unei ample cercetări etnografice, prin toate așezările Dobrogei, pe unde au trăit aromânii. Piesele, cărora li se adaugă și obiecte de uz gospodăresc au vechime mai mare de un veac, un veac și jumătate și sunt incluse, în prezent, în categoria "tezaur". 


"Piesele de costum ale aromânilor erau realizate în ateliere specializate, unde croitorul (a’raftu) croia, așeza foile și se ocupa de partea decorativă a fiecărei piese, în funcție de sex, vârstă, statut social sau pentru funcții ceremoniale (nuntă, botez, înmormântare)", au afirmat reprezentanții muzeului. 


În prima sală a expoziției sunt prezentate piese de costum din categoria hainelor mari de vreme rea, confecționate din stofă din lână dată la piuă, pentru a li se asigura impermeabilitatea. De asemenea, tot în acest spațiu sunt expuse veste bărbătești (giumidani) și haine scurte pentru femei, cu mâneci (libade sau dulâmă), decorate cu măiestrie cu găitane grena, verzi, galbene, albastre, aurii și argintii. Pot fi admirați și faimoșii ciorapi lungi din lână și fir auriu sau argintiu (pârpodzi), care completează portul popular, împletiți cu cinci cârlige, în registre decorative și cromatice de un mare rafinament.


Un loc special le este acordat costumelor de nuntă (de mire și de mireasă), în cazul portului de femeie remarcându-se căciula bogat decorată cu găitane și mărgele, pe care se așeza discul (tasul) cu monede din argint. 


"În sala a doua se remarcă în mod deosebit piesele de port de femeie din categoria scurtacî, la care găitanele roșii, verzi, albastre, galbene, aurii și argintii acoperă întreaga suprafață a postavului dând naștere unor adevărate opere de artă. Tot în această sală sunt prezentate costume realizate din catifea, purtate în zilele de sărbătoare, la nunți, botezuri și alte ceremonialuri (logodnă, pețit) de aromâncele tinere, catifeaua cumpărată din târguri fiind considerată o țesătură scumpă și de lux", au mai afirmat reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța. 


Podoabele care însoțesc costumele, confecționate în general din argint (asime) și mărgele, țesăturile din lână și păr de capră (vestitele iambule, cergile "înflucate"), pernele de o varietate ornamentală și cromatică spectaculoasă sunt de un rafinament rar întâlnit, aspect care subliniază ideea de artă și meșteșug. 


În expoziție pot fi admirate și obiectele de uz gospodăresc din aramă. De asemenea, un bogat material foto-documentar completează expoziția "Aromânii - Artă și meșteșug". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4979 secunde