Paul Haidu - Gerea, mircistul de aur admis la Universitatea Stanford

1968
1

Articole de la același autor

În urmă cu o săptămână, prezentam povestea mircistului admis la Oxford și medaliat cu aur la Olimpiada de Informatică, George Chichirim. Astăzi, revenim cu povestea unui alt mircist de aur, admis la Stanford și medaliat la Olimpiada Internațională de Chimie.

Paul Haidu - Gerea, căci despre el este vorba, este olimpic cu state vechi, al cărui palmares la competițiile de chimie l-am tot prezentat de-a lungul anilor. De la înălțimea performanțelor greu de egalat în viitor de către alt licean, Paul Haidu-Gerea, proaspăt absolvent al Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" și medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Chimie din Thailanda, privește nostalgic către anii pe care i-a petrecut printre substanțe și eprubete, dar și, mai puțin, e drept, alături de colegii lui de generație.

Acum, că s-a încheiat competiția, Paul se întreabă cu o sinceritate debordantă de ce subiectele de la Olimpiada Internațională de anul acesta nu au fost mai grele. 11 probleme, desfășurate pe 54 de pagini de rezolvat în cinci ore nu i se pare o provocare pe măsura așteptărilor lui. Firesc, ne vine în cap întrebarea: ce taine ascunde succesul acestui tânăr, cu un palmares aproape inimaginabil?

Paul are în CV premiul I la Olimpiada Națională de Chimie și calificarea în lotul național la Olimpiada de Științe pentru Juniori în clasa a VIII-a, premiul I la Olimpiada Națională de Chimie și calificarea în lotul național la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene (EUSO), calificarea în lotul național la Olimpiada de Științele Pământului în clasa a IX-a, medalie de argint la Olimpiada Internațională de Chimie de la Baku, în Azerbaidjan și tot medalie de argint la Olimpiada Internațională "Mendeleev", în clasa a X-a, două medalii de aur în clasa a XI-a obținute la Olimpiada Internațională de Chimie de la Tbilisi, în Georgia și la Olimpiada Internațională "Mendeleev".

Și pentru că "Finis coronat opus", nu putea termina liceul decât în mod desăvârșit, obținând pentru România medalia de aur la Olimpiada Internațională de Chimie din Thailanda.

Rețeta echipei perfecte

Când îl întrebi care ar fi rețeta acestui parcurs impresionant, rememorează începuturile relației lui cu chimia, începuturi care se leagă inevitabil de numele celei care l-a călăuzit timp de șase ani, începând din clasa a VII-a, profesoara Monica Dumitru. Revoltător de modestă, fidelă laboratorului în care creează miracole și șlefuiește genii, ea deține rețeta echipei perfecte, cea pe care a format-o cu Paul Haidu-Gerea, asemeni unei reacții chimice în care termenii din cele două părți ale egalului se echilibrează în mod absolut. Iar rețeta aceasta cuprinde multă pasiune și muncă de ambele părți, sute de ore de pregătire. Practic, în CNMB și, mai nou, în întreaga țară, numele lui Paul și al profesoarei Monica Dumitru nu pot fi separate și astfel ajungi să îi cunoști chiar înainte de a-i întâlni.

Viitor student la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, Paul promite că va reveni în țară ca să mai adauge niște cuvinte la povestea sa cu chimia începută cu atâta vreme în urmă.

Comentează știrea

elev
20 iulie 2017
olimpicul?

Draga paul haidu, daca ai sti sa faci tehnologie chimica si chimie tehnica si eu ti-as fi dat un premiu, ramai student in romania nu vedeta romaniei la o mocirla de facultate straina !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6064 secunde