"Paharul cu reprezentări mitologice", la Muzeul de Istorie Constanța

209

Articole de la același autor

Unul dintre numeroasele și frumoasele exponate care se află la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) este reprezentat de un recipient din sticlă deosebit, denumit generic "Paharul cu reprezentări mitologice".

Potrivit reprezentanților instituției de cultură, originea legendară a sticlei ne este transmisă de Plinius cel Bătrân, care o pune pe seama întâmplării. Astfel, în timpul unui popas, un grup de negustori de silitră și-au sprijinit vasele în care făceau mâncare pe bulgări de silitră, din încărcătura vasului, care, aprinzându-se în contact cu focul, s-au amestecat cu nisipul de pe țărm și au dat astfel naștere șuvoiului lichid din care se pregătește sticla.

"Informația, dovedită a fi neconformă cu realitatea, este corectată de cercetători, care conchid că apariția prelucrării materialului vitric își are începuturile în ultima etapă a epocii Bronzului târziu, în Mesopotamia, cele mai vechi descoperiri datând din secolul XV î. Hr. Cum era firesc, din același areal provine și cel mai vechi text referitor la procesul tehnologic aplicat pentru prelucrarea specializată a sticlei, a celei de culoare roșie mai exact. În spațiul tomitan, descoperirile de obiecte din sticlă sunt numeroase. În timp ce acelea complexe, de bună calitate, care pot fi cu ușurință considerate artefacte de lux, provin din import, altele lucrate mai neîngrijit, cu defecte de prelucrare, sugerează și posibilitatea producției locale. Totuși, în rândul descoperirilor arheologice nu au apărut cuptoare sau instalații de acest gen. Cel mult, putem interpreta o descoperire mai veche, din zona actualului Muzeu de Artă Populară, drept cuptor pentru reducerea minereului, adică pentru îndeplinirea primului pas în producția sticlei: obținerea baghetelor de materie primă, care la următoarea topire căpătau forma finală a recipientului pentru care erau destinate. Ceea ce ne poate îndemna să credem că și următorul pas al procesului tehnologic putea fi îndeplinit undeva în apropiere, fără însă a putea preciza exact locul", au declarat muzeografii.

XXX

În ceea ce privește paharul cu reprezentări figurate, acesta datează din al doilea sfert al secolului I d. Hr. și a fost descoperit în mediul funerar al orașului Tomis. Este o piesă rară, provenită din import și face parte dintr-un grup puțin numeros de astfel de piese, descoperite în mai multe părți ale Imperiului Roman.

Specialiștii au precizat că acesta aparține categoriei produselor de lux, din cauza costului ridicat de producție și a manoperei laborioase. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 28 Februarie 2020
Stire din Cultură-Educație : Copiii pot deveni arheologi pentru o zi
Pagina a fost generata in 3.1996 secunde