Olimpiada de lectură. Ce mai înseamnă cititul pentru generația Iphone

312
Olimpiada de lectură. Ce mai înseamnă cititul pentru generația Iphone - lectura-1441216262.jpg

Articole de la același autor

După ce, ieri, în sala "Remus Opreanu" a Prefecturii Constanța, a avut loc deschiderea oficială a Olimpiadei Internaționale de Lectură, pentru elevii din clasele a VII-a - a XII-a, astăzi, la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu", între orele 10 și 13, va avea loc proba scrisă.

Competiția, la care participă 64 de elevi, este organizată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, prin Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu" Constanța. Celor 10 elevi calificați la faza națională a Olimpiadei "Lectura ca abilitate de viață", li se alătură 14 elevi români de nivel liceal și 12 de gimnazial, dar și doi elevi bulgari, 14 din Republica Moldova, șase din Serbia și tot atâția din Turcia.

Prezent și la această a doua ediție a olimpiadei în calitate de invitat de onoare, l-am provocat pe prof. univ. dr. Liviu Papadima, de la Facultatea de Litere a Universității București, la o discuție despre non-valoarea lecturii în rândul generației Iphone.

"Există o îngrijorare generală, din care România nu face excepție, referitoare la faptul că tinerii citesc tot mai puțin. Evident, lucrul acesta se datorează revoluției tehnologice prin care trecem, oarecum surprinzătoare. Dacă, la în-ceput, computerul fusese gândit pentru alte utilizări, respectiv pentru cercetarea științifică, idealul anilor ’60 constituindu-l halele imense cu mega-computere conectate, s-a ajuns la PC, tabletă, smartphone. La un instrument care nu mai are în vedere capacitatea de a-l ajuta pe om, ci mai ales capacitatea de a comunica, de a relaționa. Suntem în plină perioadă a revoluției comunicării, lucrurile acestea schim-bând comportamente, mentalități, chiar și… «hardul» cu care suntem echipați. În acest context, lectura pe care o înțelegeam noi ca pe o obișnuință de citit e în pierdere de teren. Se citește în continuare foarte mult, dar se citesc alte lucruri. O lectură utilitară, rapidă, de simplă scanare a conținutului. Este evident că și vocabularul sărăcește și acesta nu e doar un rău în sine, sărăcesc mijloacele de expresie, slăbește posibilitatea de a comunica autentic. Pe de altă parte, oamenii au nevoie și de o anumită comoditate", declara universitarul, încrezător că lectura nu își va pierde capacitatea de seducție, adăugând că avem de-a face cu o bătălie tehnologică pe termen lung și care nu va duce la exterminarea adver-sarului.

"Cum va arăta acea pace între noile tehnologii și carte nu putem ști deocamdată. Singurul lucru pe care îl știm cu siguranță este că în bătăliile inter-generaționiste câștigă totdeauna cei tineri și probabil că vor reconfigura lucrurile în care noi credem, potrivit cu necesitățile lor", a conchis prof. Papadima.

v v v

Mâine, în jurul orei 12, vor fi afișate rezultatele, iar de la ora 16, la Instituția Prefectului, în aceeași sală "Remus Opreanu", va avea loc festivitatea de premiere. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 August 2015
Stire din Cultură-Educație : Costin Dobrin - mircistul de aur
Pagina a fost generata in 0.5102 secunde