Pe scena Teatrului de Stat

"Șobolanul rege" - premiera unui spectacol multimedia provocator

252

Articole de la același autor

"Dacă șobolanii ar cântări 20 de kilograme, ar fi stăpânii lumii" este moto-ul premierei din acest week-end, de la Teatrul de Stat din Constanța, care marchează poate unul dintre cele mai importante momente din agenda sa de spectacole din ultimii ani.

Premiera "Șobolanul rege", aparținând lui Matei Vișniec și viziunea regizorală - Radu Dinulescu, este un spectacol multimedia ce poartă semnătura unui cuplu redutabil pentru dramaturgia românească și chiar internațională.

Unul dintre cei mai prolifici autori de teatru, care la ora actuală se joacă foarte mult pe scenele din întreaga lume, Matei Vișniec surprinde în "Șobolanul rege" relația actuală a presei și televiziunii cu tarele societății "senzaționescu".

Radu Dinulescu a mai montat pe scena constănțeană, în anul 2007, o piesă de Matei Vișniec - "Mansarda la Paris", despre Emil Cioran, o coproducție a Campagnie du Grand Desherbage din Franța și Teatrul de Stat, în care trei roluri erau interpretate de actori francezi.

"Din toate piesele lui Matei care mi-au trecut prin mână, și credeți-mă că le-am citit cam pe toate, nu există nici măcar un personaj ziarist. Este pentru prima dată când personajul principal este un jurnalist și în care este implicată foarte mult relația dintre presă și diferitele conflicte. Lupta aceasta continuă pentru rating, pentru senzațional. Până la urmă, presa trebuie să trăiască la fel ca orice instituție finanțată, publicitatea fiind extrem de importantă, iar această piesă scoate în evidență tocmai situația în care s-a ajuns", a mai dezvăluit regizorul.

Prin intermediul unui text care împletește realismul cu fantasticul, spectatorii constănțenii vor avea șansa de a-i vedea la… lucru pe actorii constănțeni dând viață, în premieră, pe parcursul celor aproximativ două ore de spectacol, la câte patru-cinci personaje. Despre acest demers provocator, Mirela Pană declara: "Sunt roluri total diferite, cu nuanțe diferite, foarte inspirate. Mă bucur că este al doilea spectacol multimedia în care joc, pentru că sunt mare consumatoare și ca spectator, dar și ca interpret. Îi mulțumesc lui Radu că, fără să mă cunoască foarte bine, a avut încredere să-mi dea să gestionez cinci roluri diferite. Spectacolul acesta vorbește despre demnitate, morală, și vrea să transmită spectatorului că poți să fii curat în casă, cu tine, organic, dar de fapt moral și spiritual să ai probleme foarte mari. Îmi place să întâlnesc regizori care văd dincolo de lemnul de pe scenă o viziune frumoasă și estetică pentru spectator".

Actrița Maria Lupu, interpreta uriașului șobolan, invită constănțenii la acest spectacol pe care ea îl consideră foarte bun și cu care ar dori să ajungă în festivaluri.

"Este un spectacol de care avea nevoie teatrul constănțean și mă bucur să fac parte din această distribuție, după ce în urmă cu 26 de ani am mânuit păpuși. În spectacolul acesta este foarte multă tehnică, iar noi, actorii, avem o misiune foarte grea, pentru că totul trebuie să meargă absolut ceas, așa cum a gândit regizorul. Iar ceea ce a scris Vișniec este ceea ce trăim noi de fapt. Unde a ajuns societatea aceasta până la urmă, toată mizeria pe care o lăsăm în jurul nostru".

Așadar, sâmbătă, și duminică, de la ora 19, constănțenii sunt așteptați să vizioneze un spectacol-eveniment, care îi va avea în distribuție pe actorii constănțeni Iulian Enache, Remus Archip, Maria Lupu, Marian Adochiței, Mihai Sorin Vasilescu, Andrei Cantaragiu, Adrian Dumitrescu, Mirela Pană, Georgiana Mazilescu, Ana Maria Ștefan.

Scenografia îi aparține Sandei Mitache, muzica este semnată de Mihnea Brumariu, iar montajul video i se datorează lui Alexandru Bibere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 20 Februarie 2016
Stire din Cultură-Educație : Spectacol de teatru  cu Trupa Suflețel
Vineri, 05 Februarie 2016
Stire din Cultură-Educație : Seară de folk, Costel Botezatu
Pagina a fost generata in 0.5329 secunde