O piesă veche de 125 de ani, expusă la Muzeul de Artă Populară

264
O piesă veche de 125 de ani,  expusă la Muzeul de Artă Populară - dulappictat-1508335588.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Constanța se poate mândri cu superbele sale colecții de piese de mobilier reprezentative pentru interiorul caselor tradiționale. Din această categorie, face parte și un frumos dulap pictat de perete, din Țara Bârsei, realizat de meșterii sași, numit armăroi, ce poate fi admirat de vizitatori în fiecare zi a săptămânii, între orele 9.00-17.00.

Potrivit directorului instituției, Maria Magiru, acest obiect ocupă un rol important în bucătăria tradițională atât a românilor, cât și a sașilor.

"Reprezentat doar prin fața propriu-zisă, prevăzută în mijloc cu o ușiță cu balamale, acest tip de mobilier face parte din categoria dulăpioarelor sau colțarelor fixate pe perete. Acesta a fost realizat în anul 1892 (anul fabricației este pictat, cu alb, în partea de jos a armăroiului) din scânduri de brad geluite și traforate, îmbinate tâmplăresc. Fondul brun-cafeniu, care sugerează prin pensulație furnirul mobilierului orășenesc, este decorat în întregime cu motive florale - trandafiri, lalele, clopoței - pictate cu roșu, orange și verde de crom, grupate în jurul ușiței centrale, care este ornamentată numai cu trandafiri ce se profilează pe fondul albastru de Prusia al armăroiului", a explicat, pentru "Cuget Liber", Maria Magiru. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2325 secunde