Noaptea Muzeelor, între istorie, artă și scandalul retrocedărilor / Galerie foto

466
3

Articole de la același autor

Mii de constănțeni s-au îmbulzit să participe la ediția 2016 a Nopții Muzeelor. O ediție în care s-a protestat, s-a vizitat, iar personalul instituțiilor de cultură și-a primit oaspeții. O parte dintre directorii muzeelor au acoperit câte o lucrare importantă de patrimoniu, pentru a atrage un semnal de alarmă asupra "retrocedărilor sediilor și colecțiilor făcute cu cântec". 


Foarte mulți tineri au pășit în instituțiile muzeale, dar și familii cu prichindei. Deși evenimentul s-a întins până la miezul nopții, micuții au rezistat eroic alături de părinți la maratonul muzeelor. 


La Muzeul de Artă, până la ora 23.00, peste 1.300 de vizitatori trecuseră pragul instituției. "Constănțenii au venit să vadă muzeul, îmbrăcați adecvat, cu bucuria de a-l descoperi. Nu am întâlnit niciun fel de dispoziții către huliganism sau către alte manifestări nesociale, ceea ce este foarte important. Mi s-a părut un public interesat. Au fost vizitatori care au stat minute în șir în fața operelor, ne-au solicitat informații. Cred că mulți dintre cei care ne-au călcat pragul vor reveni cu siguranță", a declarat directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu. 


Și cele două scaune din lemn, de dimensiuni impresionante, din fața Muzeului de Artă, au fost admirate de vizitatori și chiar încercate de tinerii care au dorit să fie la înălțime. O fetiță a făcut șpagatul pe unul dintre scaune, sub privirile tatălui, care o fotografia atent. Scaunele gigantice au fost dăruite Muzeului de Artă de sculptorul bulgar Rumen Dimitrov-Popa și reprezintă cele două țări, România și Bulgaria. 


O altă oprire a fost la Muzeul de Artă Populară. Spațiul a devenit neîncăpător, numărul curioșilor fiind foarte mare. Îmbulzeala constănțenilor s-a datorat, probabil, și faptului că acest muzeu este unic în țară, iar anul trecut, cu ocazia aceluiași eveniment, porțile instituției au fost închise. Până la ora 23.15, peste 1.800 de vizitatori se înregistraseră. Și aici a fost acoperită o scoarță, în semn de protest față de retrocedările clădirilor muzeelor. 


Protestul nu se face cu chestii simbolice 
La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța nu a fost acoperită nicio piesă. Conducerea muzeului a declarat că este alături de colegi, dar nu îmbrățișează ideea acoperirii unui exponat. 


"Un astfel de protest e soft. În România, nu merge să protestezi apelând la chestii simbolice. Sunt mult prea delicate, subtile aceste forme", a declarat Gabriel Custurea, directorul MINAC, adăugând că nu este posibil ca o instituție de cultură, cum este cazul Muzeului de Artă, să se afle timp de șapte ani într-un proces pentru păstrarea patrimoniului: "Nu este nicio crimă la mijloc! Dar și în cazul crimelor, procesele se încheie mai repede! Nici procesul de la Nürnberg nu a durat atâți ani, cât durează procesul legat de muzeul de la Topalu"! 


Și aici, muzeografii, arheologii, toți angajații au fost pe poziții. Până la ora 22.40, peste 6.000 de vizitatori au trecut pragul instituției. 


Îmbulzeală mare a fost și la Muzeul Marinei Române, unde, până la ora 23.20, peste 4.000 de constănțeni au trecut pragul instituției, conform informațiilor furnizate de Andreea Croitoru, purtătorul de cuvânt al muzeului. 


Și Acvariul a fost luat cu asalt în acest an, lucru care explică prezența în număr mare a micuților. 


Așadar, Noaptea Muzeelor în Constanța a fost un eveniment care a scos mii de constănțeni din case, transformând centrul orașului într-un furnicar.


Comentează știrea

R.S
18 mai 2015
Proiect

Descopera unul dintre cele mai bune modele de lucru! Acest anunt este pentru tine, doar daca te intereseaza un program cat se poate de flexibil, adica sa poti lucra de acasa (sau de oriunde doresti), cel mult 3-4 ore pe zi! Este vorba despre o oferta de lucru unica in momentul acesta in Romania. Oferta consta intr-un proiect care se afla acum in plina dezvoltare si care iti poate oferi OPORTUNITATEA de a caștiga (inca) o sursa de venit, care sa-ti asigure un trai cel puțin decent! Mai trebuie mentionat ca aceasta oferta va fi expusa pe o perioada foarte scurta de timp! De aceea, pentru acest proiect este nevoie de oameni hotarati, serioși si ambitiosi, care vor totodata sa devina INDEPENDENTI si LIBERI FINANCIAR! Cerinte necesare: 1. Sa detii un PC sau un laptop cu o conexiune la internet 2. Sa ai cunostiinte minime de operare a calculatorului si de navigare pe internet 3. Sa te inarmezi cu RABDARE si SERIOZITATE Studiile superioare si experienta de munca - NU SUNT NECESARE! Oferim pregatire si suport, până în punctul in care vei reusi sa te descurci pe cont propriu in aceasta activitate profesionala. Mai întai vei fi instruit, iar apoi vei putea incepe sa lucrezi, alături de noi ca si colaborator. PROGRAM: part-time sau full-time Acest proiect se desfasoara exclusiv online si momentan se afla la nivel național in prima faza. Intr-un timp foarte scurt, va trece în faza a doua, cand se va extinde la nivel global. Acest lucru va reprezenta un mare avantaj pentru cel care alege ACUM sa ia aceasta oferta in serios, fara ezitare! Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Vei primi mai multe detalii despre această oferta, după ce trimiti un mesaj cu subiectul "VREAU DETALII" si cu un C.V. atasat la această adresă: [email protected]

Andrei
18 mai 2015
Munceste de acasa!

CASTIGURI ONLINE PE CALCULATOR! Cautam operator PC pentru publicare anunturi - activitate acasa, -asistenta online, -prelucrarea datelor, -promovare. Cerinte: -operare PC, -navigare pagini web, -pachet MS office. Contract legal oferit din start! Se lucreaza part-time/full-time acasa. Detalii la adresa de mail [email protected]

n
18 mai 2015
n

nam inteles niciodata de ce se imbulzeste lumea noaptea si nu se duce ziua...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2638 secunde