Muzeul Marinei vă invită să admirați macheta puitorului de mine "Amiral Murgescu"

254
Muzeul Marinei vă invită să admirați macheta puitorului de mine

Articole de la același autor

Unul dintre exponatele cu care se mândrește, la ora actuală, Muzeul Marinei Române este și macheta puitorului de mine "Amiral Murgescu". Aceasta poate fi admirată în cadrul expoziției permanente a muzeului, în sectorul dedicat perioadei interbelice.

Potrivit directorului instituției, Marius Rohart, primul puitor de mine construit în România la Șantierul Naval Galați (1939-1941) cu material asigurat de uzinele metalurgice Reșița. Ulterior, acesta a primit numele viceamiralului Ion Murgescu și a fost încadrat în grupul de nave miniere (nave civile amenajate ca puitoare de mine) al Forței Navale Maritime.

Mai târziu, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, împreună cu alte nave a participat la instalarea a 31 de baraje de mine contra navelor de suprafață și submarinelor în apropierea coastei de Nord-Vest a Mării Negre, între Odessa și Crimeea provocând pierderi de nave părții sovietice.

De-a lungul timpului, acesta a participat la numeroase escortări de convoaie de aprovizionare a frontului terestru ce opera de-a lungul litoralului și la Operația de evacuare a Crimeei, cunoscută, dealtfel, sub numele de "Operația 60.000", fiind ultima navă de luptă care s-a retras de la Chersones având la bord o mie de militari români și germani.

Directorul a precizat că, pentru execuția misiunilor de luptă nava a fost citată de 11 ori prin Ordine de Zi pe Marina Militară, iar pavilionul navei a fost decorat cu ordinele de război "Coroana României" și "Steaua României". În plus, la data de 5 septembrie nava a fost predată Marinei Sovietice unde a primit numele de "Amur" nefiind retrocedată așa cum s-a procedat cu alte nave. În anul 1988 nava a fost scoasă din evidența flotei sovietice și dezmembrată.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4337 secunde