Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Dobrogei

129
Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Dobrogei - expozitie-1573637513.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește cei 141 de ani de la revenirea Dobrogei în granițele statului român printr-o expoziție menită să surprindă specificul multietnic al teritoriului dintre Dunăre și Mare. Evenimentul face parte din programul manifestărilor organizate de Instituția Prefectului – Județul Constanța, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța, cu prilejul Zilei Dobrogei.


Expoziția temporară "Dobrogea - Multiculturalitate etnică", deschisă începând cu 13 noiembrie în două săli de la etajul I al Muzeului de Artă Populară, propune publicului vizitator o incursiune în universul multietnic dobrogean, format din români, aromâni, turci, tătari, ruși lipoveni, greci, armeni, bulgari și germani. În prima sală, alături de costumele românilor dobrogeni sunt prezentate costume femeiești de aromâncă, grecoaică și bulgăroaică. 


În cea de-a doua sală sunt reconstituite costumele turcilor și tătarilor, un costum de armeancă și unul de lipoveancă. Un spațiu special este dedicat broderiilor și țesăturilor tătărești: șeure, șerbentî, giuzbez, kîbîrîz, testîmal. O vitrină este rezervată somptuoaselor ilice și cepkenuri turcești, alături de care sunt expuse punguțe de bani, ceas și tutun și jartiere de mire.
Expoziția este completată cu țesături și obiecte de cult aparținând bulgarilor (fețe de pernă cu motive florale, zoomorfe și antropomorfe) și rușilor lipoveni (icoane, mătănii și ștergare), precum și cu o colecție de podoabe din argint aparținând aromânilor și etniilor. 


De asemenea, sunt prezentate și câteva piese din portul de femeie al germanilor.
Pe 14 noiembrie, de Ziua Dobrogei, expoziția poate fi vizitată gratuit, la fel ca și expoziția permanentă, "Valori ale culturii populare românești" și expoziția temporară de la parterul muzeului, "Aromânii - Artă și meșteșug". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6681 secunde