Mozaic multietnic dobrogean, la Muzeul de Artă Populară Constanța

844

Articole de la același autor

Vernisajul expoziției "Dobrogea - spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară", semnat în week-end de artistul plastic Elena Orbocea, a confirmat încă o dată că Dobrogea este un mozaic interetnic, în care conviețuiesc în armonie armeni, turci, tătari, ruși lipoveni, greci, ucraineni, bulgari, italieni, germani, maghiari, evrei, romi, alături de români și aromâni.

Astfel, cele 14 păpuși create de artista Elena Orbocea, cu costume inspirate după costumul popular tradițional, având și nume reprezentative pentru fiecare etnie în parte, au fost îndelung admirate, înainte și după vernisaj, de către zecile de invitați.

Evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă Populară Constanța, iar păpușile vor putea fi admirate aici până pe 9 noiembrie.

"La început, am privit cu oarecare reținere o expoziție cu păpuși îmbrăcate în costume populare, în condițiile în care, în urmă cu ceva timp, noi am organizat la parterul acestei instituții o expoziție foarte interesantă, numită «Multiculturalitate dobrogeană», cu costume populare aparținând tuturor etniilor Dobrogei, costume vechi de peste o sută de ani. Dar, în momentul în care am văzut cu câtă pasiune au fost realizate costumele acestor păpuși și am stat de vorbă cu artista care le-a realizat, am apreciat munca de documentare a Elenei Orbocea. În primul rând, a studiat toate cataloagele de port popular, a făcut documentare în toate satele cu comunități multietnice, a vorbit cu oamenii, a înregistrat, a făcut schițe, a desenat, a analizat motivele decorative, a învățat puncte de cusătură. Mi-am dat seama că ea cunoaște foarte bine toate elementele care țin de tipologia costumului popular reușind să facă croiul unui costum popular, care a trebuit redus la dimensiunile unei păpuși. A stilizat motive decorative, le-a prelucrat, dar a păstrat elementele esențiale. A făcut toate acestea cu mare dragoste, dar trebuie să spun că pe toate lucrările se vede concepția artistică proprie. M-a impresionat foarte mult și modul în care a încercat să redea fizionomia fiecărei păpuși. Unele păpuși sunt vesele, altele sunt mai serioase, altele sunt puse pe taifas, dar toate au o expresivitate anume", a declarat directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru.

v v v

Păpușile care alcătuiesc expoziția "Dobrogea - spațiu multietnic. Păpuși simbolice cu marcă identitară" sunt realizate integral de Elena Orbocea, fiind modelate din polimer și din papier-mâché, cu armătură metalică, fiind pictate și șlefuite manual.

Înainte de a le realiza propriu-zis, autoarea a parcurs etape de documentare și concepție artistică. Ca urmare, ele au fost reinterpretate într-un concept artistic propriu.

Pentru cei care doresc să vadă costume populare originale de valoare excepțională, din patrimoniul cultural național, reprezentative pentru etniile spațiului dintre Dunăre și Mare, amintim că la Muzeul de Artă Populară Constanța este deschisă expoziția temporară "Multiculturalitate dobrogeană" cu piese vechi de peste o sută de ani, din colecțiile instituției de cultură. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.52 secunde