Monumentul triumfal "Tropaeum Traiani" își așteaptă vizitatorii

420
Monumentul triumfal

Articole de la același autor

Pentru că starea de urgență a trecut iar vremea de afară este tocmai bună de mici excursii în aer liber, puteți merge în județul Constanța, unde aveți posibilitatea de a vizita o mulțime de obiective, pline de mister și iz de istorie. Unul dintre acestea este și Monumentul Truimfal "Tropaeum Traiani" de la Adamclisi, o zonă extrem de bogată în monumente arheologice.



Potrivit directorului Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), cerc. șt. Sorin Colesniuc, persoanele interesate de istoria Dobrogei pot vizita, la Adamclisi, Monumentul triumfal "Tropaeum Traiani", Cetatea "Tropaeum Traiani" și Muzeul de Arheologie din localitate. Acesta a precizat că Adamclisi este o denumire de origine turcă, ce se poate traduce în limba română ca "biserica omului". Denumirea provine de la ruinele monumentului din apropiere, ridicat între anii 106 și 109, la comanda împăratului roman Traian, pentru a celebra victoria împotriva geto-dacilor și a aliaților lor din timpul Primului Război Dacic, desfășurat în iarna anilor 101 - 102.

Monumentul este amplasat pe un deal înalt, care domină relieful pe o distanță de zeci de kilometri. Arheologul Grigore Tocilescu (1850-1909), cel care a efectuat primele cercetări arheologice aici, a numit Monumentul triumfal de la Adamclisi "actul de naștere al poporului român". Mai mult decât atât, atunci când a fost construit, monumentul a fost dedicat zeului Marte - zeul războiului. În prezent, construcția triumfală reprezintă unul dintre cele mai importante monumente de artă provincială romană din toată zona lumii romane imperiale. Totodată, aceasta a fost un simbol al Romei antice, care dorea, în acest mod, să impresioneze populația locală.

"Monumentul «Tropaeum Traiani» face parte dintr-un ansamblu care mai cuprinde un mausoleu și un altar funerar. Mausoleul a fost construit în cinstea unui comandant roman care și-a pierdut viața în lupta dintre daco-geți și romani. În apropiere se află, după cum aflăm din textul sculptat pe o inscripție, urmele altarului militar construit în cinstea și amintirea celor care au luptat în războiul daco-roman. Pe altar au fost scrise numele celor aproximativ 3.800 de soldați romani care și-au pierdut viața în luptă. Sunt cercetători care susțin că partea superioară a monumentului este asemănătoare cu monumentul din localitatea La Turbie, din Alpii francezi, ridicat de împăratul Augustus în anii 7-6 a. Chr. Monumentul acesta, însă, a fost construit din pietre de calcar extrase din împrejurimi. Arheologii au descoperit, pe valea Enigea, patru cariere din care romanii au extras piatra. Monumentul triumfal are mai multe părți componente: baza circulară, tamburul cilindric, baza hexagonală și trofeul", a precizat Colesniuc.

Monumentul a fost reconstituit în anul 1977

În primul segment de metope, a subliniat directorul MINAC, este reprezentat atacul cavaleriei romane, al doilea prezintă atacul infanteriei romane, iar al treilea prezintă lupta infanteriei romane cu pedestrimea barbară. În cel de-al patrulea modul este înfățișat împăratul Traian adresându-se infanteriei victorioase, după care urmează lupta infanteriei romane, iar a șasea temă reprezintă supunerea populației învinse. Acum, după aproape două milenii de la inaugurarea sa, s-au păstrat 23 de merloane, pe care sunt reprezentați numeroși prizonieri legați de arbori, posibil daci, sarmați, germani suebi și costoboci sau buri germanici. Interesant este faptul că dacii apar reprezentați de 12 ori, germanii suebi de șase ori, iar sarmații de cinci ori.

Totodată, a explicat specialistul, pe monument există și o inscripție, cu o înălțime de 3,24 metri, pe care a fost sculptat un text pe 11 rânduri, de unde aflăm, printre alte detalii, că monumentul triumfal a fost inaugurat în anul 109.

Monumentul "Tropaeum Traiani" a fost reconstituit în anul 1977, cu prilejul împlinirii unui secol de la declararea Independenței de Stat a României, iar construcția se află pe Lista Monumentelor Istorice din România. Mai departe, la o distanță de aproximativ un kilometru și jumătate se află cetatea "Tropaeum Traiani", întemeiată de împăratul Traian, pe locul unei așezări geto-dace. Cetatea a fost ridicată, imediat după construire, la rangul de municipiu.

Mergând prin localitate, veți descoperi și Muzeul Adamclisi, unde vizitatorii pot vedea piesele originale de la Monumentul "Tropaeum Traiani" și diverse vestigii arheologice descoperite în cetatea "Tropaeum Traiani", cum ar fi: piese de arhitectură, inscripții, apeducte, unelte, vase ceramice, bijuterii etc.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5112 secunde