"Momentul 1 Decembrie 1918 ar trebui să ne folosească drept exemplu"

664

Articole de la același autor

Unirea de la 1 Decembrie 1918 reprezintă Ziua Națională a României și este celebrată, anual, în întreaga țară. Sărbătoarea aniversează Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și unirea provinciilor Basarabia, Bucovina, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș și Sătmar cu Regatul României. Cu această ocazie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) îi invită, pe 29 noiembrie, pe cei interesați, la simpozionul "1 Decembrie - Ziua Națională a României".

Evenimentul va avea loc, începând cu ora 10.00, în aula "Adrian Rădulescu". La acțiune, vor lua parte numeroși elevi de la Colegiul Național Pedagogic "Constantin Brătescu", Liceul Teoretic "George Călinescu", Liceul Teoretic "Traian", Liceul Teoretic "Decebal", Școala gimnazială nr. 12 "B.P. Hașdeu", Școala gimnazială nr. 16 "M.I. Dobrogeanu", Școala gimnazială nr. 18 "Jean Bart", Școala gimnazială nr. 22 "I.C. Brătianu", Școala gimnazială nr. 1 Valu lui Traian. Aici, copiii vor susține un mic spectacol și vor avea scurte discursuri pe această temă. Alături de ei, se vor afla și vor avea prezentări dr. Lavinia Dumitrașcu, de la MINAC, și dr. Angela Anca Dobre, de la Biblioteca Județeană "I.N. Roman".

Întrebată despre însemnătatea acestei zile de 1 Decembrie, dr. Lavinia Dumitrașcu a declarat, pentru "Cuget Liber", că la data de 1 Decembrie 1918, România a devenit așa cum trebuie să fie: Mare.

"Nouă, românilor, nu ni s-a dat niciodată nimic de pomană. Tot ce-am realizat a fost obținut prin ofranda de sânge românesc, pe fronturile de luptă și printr-o clasă politică naționalistă, care și-a urmărit, tenace, scopurile, trecând peste disputele dintre partide. Așa s-a întâmplat, după un Prim Război Mondial, la 1 Decembrie 1918. Românii din toate colțurile pământului românesc și-au dat mâna, democratic, și lor li s-au adăugat aproape toate minoritățile naționale. Momentul 1 Decembrie 1918 trebuie să ne folosească drept exemplu. Exemplu al unității pentru transpunerea în realitate a unui ideal. Oamenilor acelora, mai mari sau mai mici, cunoscuți sau nu, politicieni, generali, soldați, tuturor celor care au luptat pe frontul războiului, pe frontul din spatele frontului, pe frontul diplomatic, pe frontul politic, pe frontul jurnalistic, pe frontul literar, pe frontul istoric, pe frontul muncii și pe alte multe fronturi, noi, cei de azi și de mâine, le suntem datori. Înainte de toate, le suntem datori să le urmăm exemplul, să fim uniți, să trecem peste interese personale și de partid, peste alte interese meschine, pentru binele Țării și Poporului Român. Le suntem datori să renaștem naționalismul și patriotismul în inimile noastre mai întâi și în inimioarele copiilor noștri, care să redevină mândri că sunt români. Să ne adunăm, din nou, în țară și să ne apucăm de treabă, că-i tare multă! Și, cine știe, o veni momentul unei Românii «dodoloațe»… Doamne-ajută!", a precizat istoricul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2027 secunde