Moment de cotitură pentru învățământul tehnologic

511
2
Sala de conferințe a Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanța a găzduit ieri deschiderea manifestării naționale "Săptămâna PAȘII - FPI", organizată în cadrul proiectului POSDRU Parteneriate active școală-întreprindere pentru îmbunătățirea formării profesionale inițiale - PAȘII FPI. Proiectul este rod al colaborării dintre Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic și Uniunea Generală a Industriașilor din România.

În preambulul întâlnirii, prof. ing. Gheorghe Gavrilă, de la Liceul TELECOM, afirma că acest proiect se constituie într-un moment de coti-tură pentru învățământul tehnologic. "Dacă până în 1990 unitățile de învă-țământ erau patronate de întreprin-deri, după acel an s-a intrat într-o derivă. În învățământul românesc s-au adus numeroase modificări, iar agenții economici s-au îndepărtat de calificarea forței de muncă. Ceea ce dorim să demonstrăm prin acest proiect este că se poate ca elevul să aibă șansa de a cunoaște structura unei întreprinderi și mecanismele ce o guvernează".

Pentru viabilitatea acestui proiect, la nivel național s-au constituit 20 de rețele de școli, fiecare rețea cuprinzând câte cinci școli, dintre care una a fost selectată ca școală pilot. Pentru județele Constanța și Tulcea, școala pilot selecționată este Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații, iar din rețea mai fac parte: Liceul Tehnologic "Axiopolis" Cernavodă, Colegiul Tehnic Energetic Constanța, Colegiul Tehnic "Henri Coandă" Tulcea, Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" Tulcea. RATC Constanța este principalul partener al școlii pilot din proiect, respectiv Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța.

Pe parcursul întregii săptămâni, fiecare din cele cinci unități școlare implicate derulează activități în care sunt antrenați elevi, părinți, autorități locale, parteneri economici sau educaționali. Prin aceste acțiuni se urmărește îmbunătățirea capacității învățământului profesional și tehnic de a asigura calificări și oferte educaționale relevante pentru nevoile pieței muncii.

Prezent la lucrările manifestării, Timur Ibram, consilier local, afirma pe bună dreptate că în actualele condiții în care toți elevii se visează în fotolii de directori "vom ajunge să avem ingineri la bancul de lucru. De aceea salut acest început, care sper să fie de bun augur". Din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea, ieri, a fost prezent inspec-torul pentru învățământul profesional și tehnic prof. Elisabeta Ocneanu, care a ținut să remarce că la Tulcea există un real sprijin din partea agenților economici, dar că speră ca acest proiect să întărească relațiile.

Au mai fost prezenți președintele UGIR Constanța - instituție parte-neră în proiect, Cezar Catargiu, di-rectorul Agenției Județene de Ocu-pare și Formare a Muncii Constanța, Carmen Răducu, inspectorul pentru învățământul profesional și tehnic prof. dr. Gabriela Neagu, reprezentanți ai CJRAE Constanța, directorii unor unități de învățământ din ambele județe, dar și 50 de elevi, cadre didactice, părinți, parteneri educaționali, parteneri economici pentru pregătirea practică.

Comentează știrea

fronica
2 aprilie 2013
moment de cotitura nu drum fara iesire

Doamna inspector doctor NEAGU GABRIELA dumneavoastra si ceilalti care sunteti responsabili cu verificarea si aprobarea claselor cu specific professional si tehnic care se formeaza de ce aprobati tot felu de aberati ale unor directori .Se vorbeste despre acțiuni ce urmăreșc îmbunătățirea capacității învățământului profesional și tehnic de a asigura calificări și oferte educaționale relevante pentru nevoile pieței muncii ,ce teorie frumoasa si la noi la BANEASA ne-am ales cu’ technician veterinar si technician animale de companie ‘.Un sistem de învățământ bun trebuie, în primul rând, să permită absolvenților să-și găsească un loc de muncă după finalizarea cursurilor ceea ce ma face sa cred ca directorul unitati de invatamant si comunitatea locala sunt foarte mandri de noile generati de absolventi . In BANEASA se vor monta turbine eoliene vor fi nevoie de electricieni dar nu este o meserie de viitor mai bine facem l..a la motani.

realist
3 aprilie 2013
motan

motanii ,caprele, oile, alte necuvantatoare...din baneasa au nevoie de tehnicieni veterinari buni, cu dragoste de animale si comunitatea ar avea de castigat daca absolventii ar face cursuri serioase, ore de practica adevarata cu profesori buni.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0124 secunde