Ministrul Culturii, despre Holocaustul împotriva romilor: Momente delicate, să nu le spunem neplăcute

de Cuget Liber Luni, 05 August 2019 92
Daniel Breaz, ministrul Culturii, a calificat holocaustul împotriva romilor drept un "moment delicat" în istoria etniei. Declarația a fost făcută vineri, 2 august, la Monumentul Holocaustului din București, unde a fost comemorată Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor.


"De-a lungul timpului au fost și momente putem să le spunem mai delicate, să nu le spunem dificile sau să nu le spunem neplăcute... momente delicate... sau au avut loc anumite lucruri neplăcute și anumite minorități au avut de suferit... Ne face să găsim momente cum este cel de astăzi, prin care readucem în atenția nu doar a românilor, ci a întregii națiuni române, a întregii Europe, a întregii lumi, faptul că respectăm aceste minorități”, a declarat vineri Daniel Breaz, potrivit unei înregistrări RFI.ro.

Citatul lipsește din comunicatul de presă emis vineri de Ministerul Culturii, după eveniment. Comunicatul amintește de prezența ministrului Daniel Breaz la ceremonia de comemorare a victimelor holocaustului împotriva romilor, care a avut loc la Monumentul Holocaustului din București.

„Momente ca acesta reprezintă un prilej prin care să readucem în atenția întregii națiuni faptul că respectăm minoritățile care fac parte din identitatea poporului român. Comunitatea romă din România merită tot respectul nostru pentru că suntem și am fost aici, împreună, de-a lungul istoriei, pentru a ajuta România să evolueze și să se dezvolte ca țară multiculturală și europeană. Îmi exprim toată compasiunea pentru cei care au suferit în Holocaustul Celui de-al Doilea Război Mondial și nu numai”, a declarat Daniel Breaz, citat în comunicatul ministerului.

În noaptea de 2 spre 3 august 1944, regimul nazist a procedat la exterminarea romilor din lagărul Auschwitz și au fost uciși 2.897 de femei, bărbați și copii romi. Data de 2 august a fost proclamată de Parlamentul European drept Ziua Europeană de Comemorare a Victilemor Holocaustului împotriva Romilor.


Taguri

Alte ştiri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei