Masa caldă în școli e, deocamdată, rece și doar pe hârtie!

260
Masa caldă în școli e, deocamdată, rece și doar pe hârtie! - fotofondmasacalda-1580948119.jpg

Articole de la același autor

Peste o mie de copii din județul Constanța, din trei localități din mediul rural, vor primi o masa caldă la școală. Deși Ministerul Educației a anunțat că programul se va desfășura de la începutul semestrului al doilea a anului școlar în curs, în unitățile respective nici măcar nu au fost demarate procedurile de identificare a spațiilor necesare, cantină, sală de mese.


Guvernul a aprobat, marți, 4 februarie, prin ordonanță de urgență, programul pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unitățile de învățământ preuniversitar de stat, program cunoscut și sub titulatura de "Masă caldă". În anii anteriori, acesta a funcționat în 50 de unități de învățământ, însă niciuna din județul Constanța.


"Începând din semestrul al doilea al anului școlar 2019 - 2020, programul «Masă caldă» se va desfășura în 150 de unități de învățământ. Decizia de extindere cu 100 de noi unități de învățământ are la bază efectele pozitive generate asupra beneficiarilor direcți și indirecți. Studiile de impact au arătat că această măsură a avut ca efect scăderea ratei abandonului școlar, diminuarea absenteismului, precum și formarea deprinderii, la copii, pentru o alimentație sănătoasă", se arată în comunicatul transmis de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.


În această listă extinsă se regăsesc și trei unități de învățământ din județul Constanța, Liceul Agricol Poarta Albă, din localitatea Poarta Albă, Liceul "Mihail Kogălniceanu", din localitatea Mihail Kogălniceanu, și Liceul Tehnologic "Mihai Viteazu", din localitatea Mihai Viteazu. Deși din informațiile transmise de Ministerul Educației reiese că programul se derulează începând din semestrul al doilea al anului școlar 2019 - 2020, adică semestrul care a început pe 13 ianuarie 2020, în cele trei unități de învățământ nici nu se știe concret numărul beneficiarilor, unde și ce vor mânca aceștia.


"Am fost informați de la Inspectoratul Școlar Județean că vom intra în programul «Masa caldă». Nu știm când, din toamnă probabil. Așteptăm și noi instrucțiuni. Trebuie să vedem cum se va derula procedura de atribuire a contractului, probabil că autoritățile locale se vor ocupa de acest lucru, pentru că banii nu vin direct la noi", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Liceului Agricol Poarta Albă, prof. Mariana Popa. 


Prânz de 10 lei
Potrivit acesteia, peste 200 de preșcolari și elevi vor beneficia de masa caldă. În ce privește cantina, unitatea de învățământ nu are un asemenea spațiu. "Am avut o cantină, acum mulți ani, dar nu mai este. Și spațiul a fost preluat de autoritățile locale. Oricum noi nu am avea cum să pregătim mâncarea, nu avem bucătari angajați. Vom vedea cum se va proceda și ce spațiu vom identifica pentru sala de mese", a mai spus directorul de la Poarta Albă.


O situație și mai complicată este la Liceul "Mihail Kogălniceanu", acolo unde unitatea de învățământ va intra în ample lucrări de reabilitare. "Noi avem 1.185 de copii, de la grădiniță până la liceu. Nu știm deocamdată cum se va derula acest program. Probabil le va fi adusă mâncarea. Noi vom intra într-un amplu proces de restructurare și modernizare și, din ce știm, în proiect nu este prevăzută nici cantină, nici sală de mese. Avem alte spații pe care le vom folosi atunci când vor fi începute lucrările de renovare, vom vedea cum ne vom descurca și cu «Masa caldă»", ne-a explicat și directorul Liceului "Mihail Kogălniceanu", prof. Mihaela Scupra.


Conform procedurii stabilite de Ministerul Educației, în perioada derulării activității didactice, adică numai atunci când au cursuri, preșcolarii și elevii din cele 150 de unități de învățământ vor primi, cu titlu gratuit, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi, în limita valorii zilnice de 10 lei de beneficiar, inclusiv TVA. Astfel, dacă nu au cantină sau sală de mese, copiii vor primi, probabil, sandvișuri sau alte produse uscate. Aceștia nu vor mai beneficia de programul Cornul și laptele.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6011 secunde