Liturghie de hram la mănăstirea Prodromița

de Mirabela ȘERBĂNESCU Sâmbătă, 11 Iulie 2020 190
Biserica Ortodoxă cinstește duminică, 12 iulie, Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos. Cu acest prilej, începând cu ora 8.15, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți stăreția și anexele schitului Prodromița, apoi va oficia Sfânta Liturghie. Potrivit reprezentanților Arhiepiscopiei, așezământul monahal se află în partea de vest a localității Hârșova, pe malul Dunării și, aici, credincioșii pot cinsti o copie a icoanei Maicii Domnului Prodromița, realizată în Sfântul Munte Athos.

Icoana „Prodromița” a fost pictată în urmă cu 150 de ani. Dorindu-și din tot sufletul ca și la schitul Prodromul să fie o icoană făcătoare de minuni, monahul Nifon și ucenicul său, Nectarie, au venit din Sfântul Munte la Iași, unde au găsit un meșter iconar, Nicolau Iordache, ce a respectat condițiile impuse: spovedanie, post și rugăciune.

„La un moment dat, după terminarea veșmintelor, meșterul iconar a întâmpinat dificultăți la pictarea chipurilor, amânând lucrul până a doua zi. Dimineața, după rugăciune, când a vrut să picteze a găsit fețele pictate în mod desăvârșit. De aceea se spune că icoana nu a fost făcută de mână omenească. Mărturia pictorului se află la schitul Prodromul, într-un document datat 29 iunie 1863”, au precizat preoții. Taguri

Alte ştiri din sectiunea Cultură-Educație

Ultima oră

Titlurile zilei