Le-a ajuns cuțitul la os! Cadrele didactice se duc la Ministerul Muncii

633
2
Le-a ajuns cuțitul la os! Cadrele didactice se duc la Ministerul Muncii - fotofondleaajuns-1519051348.jpg
Profesori în concediu medical, cu salarii tăiate, profesori calificați cu salarii mai mici decât cei necalificați, majorări salariale care nu acoperă nici măcar rata inflației. Acestea sunt aberațiile legislative cu care se confruntă cadrele didactice din țara noastră și care ajung, mai devreme sau mai târziu, să le determine să iasă din sistem.


Așa cum au anunțat sindicatele din învățământ, protestele sunt iminente și ar putea degenera într-o grevă generală, în încercarea de a trage un semnal de alarmă asupra situației extrem de grave în care se află învățământul din România. 


Astfel, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ demarează protestele, iar miercuri și joi, profesorii vor picheta Ministerul Muncii. Decizia a fost luată după ce federația a trimis memorii cu problemele din sistemul de Educație către Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Educației Naționale, precum și către Guvernul României, însă nu a primit răspunsuri concrete.


FSLI cere Guvernului modificarea OUG 3/2018, privind unele măsuri fiscal - bugetare, prin care mii de angajați din învățământ, aflați în concediu medical, pierd sume importante din venit. De asemenea, FSLI solicită Guvernului renegocierea Legii cadru nr. 153/2017, prin care a fost stabilit raportul de 1/12 între cel mai mic și cel mai mare salariu de la stat, personalul didactic de predare fiind poziționat între 1,64 și 2,76, în treimea inferioară a grilei de salarizare. 


Precizăm faptul că majorarea acordată la data de 1 ianuarie 2018 nu poate să acopere nici măcar rata inflației, ceea ce face ca nivelul de trai al angajaților din Educație să fie cât mai scăzut. 


Degringoladă și situații absurde


În plus, FSLI cere modificarea de urgență a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, întrucât ar fi creat discriminări atât în rândul angajaților din sistemul bugetar, dar și în rândul angajaților din învățământ. 
Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situații absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I. 


Mai mult decât atât, FSLI solicită Ministerului Muncii modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard. Nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum și cazurile medicale, care îi împiedică pe profesori să își desfășoare activitatea la catedră în condiții normale, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii.


"Și județul Constanța va fi reprezentat la acțiunile de mâine și poimâine, de șapte sindicaliști. Noi am făcut tot ce ne-a stat în putință. Ministrul Eugen Teodorovici a anunțat că ia în calcul să adopte o Ordonanță de Urgență pentru a rezolva situația. Sperăm să fie cât mai puțin afectat sistemul și, acoperind o groapă, să nu se creeze două. Aici se ajunge atunci când ministerele adoptă decizii în grabă, fără să se consulte unele cu altele. Este păcat că există această degringoladă și acest haos legislativ", a declarat, pentru "Cuget Liber", Mitică Iosif, președintele Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Constanța.


Comentează știrea

Tariceanu
20 februarie 2018
Au votat in masa PSD ca sa le creasca ciolanu`

Votati PSD in continuare. Se pare ca nu va saturati.

Carmen
20 februarie 2018
Greva

Sunt la un liceu mare din Constanța și aici nu se aude nimic de grevă. Am vorbit și cu colege din alte școli. Aceeași situație. Deci, cine protestează, șefii din sindicat pentru că au făcut cotizația 0,75 la sindicat și obțin mai puțini bani? Să vândă vila sindicatului. Oricum au tarife mari.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1674 secunde