La Muzeul de Artă, "Natura moartă" a lui Șirato încântă privirile constănțenilor

248
La Muzeul de Artă,

Articole de la același autor

"Natură moartă" sau "Natură statică" a lui Francisc Șirato este o altă pictură valoroasă pe care Muzeul de Artă Constanța o adăpostește între zidurile sale, pline de istorie.

Directorul instituției de cultură, Doina Păuleanu, a declarat că, între anii 1930 și 1935, acesta a pictat "Natura statică", lucrare achiziționată de muzeul constănțean din colecția N.D. Cocea. La acel moment, arta lui Șirato înregistrează schimbări profunde, în direcția unei picturalități armonioase și senine.

Ionel Jianu, care i-a fost prieten apropiat, arăta că, în această fază, "Șirato vrea să construiască formele din planuri de lumină, din subtile gradații de tonuri calde și tonuri reci. Este o experiență îndrăzneață, pentru a traduce teoriile în fapte concrete de artă, în imagini.

Socotind că lumina are o realitate materială, cu ponderea și atributele ei fizice precise și că aspectele formelor depind de variațiile luminii, Șirato pornește să studieze și să transcrie în tablourile sale acțiunea acesteia asupra obiectelor din natură.

Astfel, pasta devine străvezie, acordurile de tonuri calde și reci sunt sensibile și rafinate, pensulația e de o rară virtuozitate în străduința de a prinde mișcarea și jocul imponderabil al undelor luminoase. Conturul dispare, imaginea fiind făurită numai din planuri de intensități tonale diferite. Forma își pierde consistența, în schimb sonoritatea muzicală a tabloului crește, iar puterea de vibrație și dinamismul culorilor sunt considerabil mărite".

Despre această lucrare, criticul de artă constănțean spune că aceasta adoptă o veche și foarte des uzitată formulă, a tabloului în tablou.

Alte obiecte etalate pe masă, cum ar fi fructele, cartea, diferite recipiente, oferă acestor discrete surse de valorație, contururile și formele lor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.328 secunde