IPS Teodosie: cuvânt de învățătură despre treptele desăvârșirii creștine

203
2
IPS Teodosie: cuvânt de învățătură despre treptele desăvârșirii creștine - teodsoie134489510713787260981390-1521204685.jpg

Articole de la același autor

Pe data de 18 martie 2018, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a patra a Postului Mare, dedicată Sfântului Cuvios Ioan Scărarul. Cu acest prilej, de la ora 8.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, apoi va rosti un cuvânt de învățătură despre treptele desăvârșirii creștine, conform învățăturii Sfântului Ioan Scărarul.


Sfântul Ioan Scararul s-a născut în a doua jumătate a secolului al VI-lea și este originar din Palestina. La vârsta de 20 de ani s-a retras într-o peșteră din pustia Thola unde a dus o viață de anahoret timp de 40 de ani, apoi a devenit îndrumător al monahilor din Sinai, rostind cuvinte de învățătură în duminici și sărbători.


A fost ales egumen al Sinaiului, perioadă în care a redactat opera sa de căpătâi, "Scara dumnezeiescului urcuș" sau "Scara Raiului", una dintre cele mai cunoscute cărți de spiritualitate creștin-ortodoxă, care prezintă drumul părăsirii păcatelor și al dobândirii virtuților creștine, asemenea urcării unei scări cu 30 de trepte, fiecăreia fiindu-i atribuită o virtute. Din acest motiv, sfântul a fost numit și Scărarul, totodată fiind pictată și o icoană în cinstea acestui tratat de ascetică.


În limba română cele mai cunoscute ediții contemporane sunt cea a părintelui Dumitru Stăniloae (volumul IX din colecția "Filocalia", 1980) și cea a Mitropolitului Nicolae Corneanu, al Banatului (1997).


Sfântul Ioan Scărarul s-a mutat la Domnul în jurul anului 649.
Duminica Sfântului Ioan Scărarul a început să fie prăznuită în Biserică din secolul al XIII-lea, până la acea dată fiind comemorată Parabola samarineanului milostiv.


Comentează știrea

europeanu
16 martie 2018
Hotii la parnaie !

nu mai faceti reclama acestui hot notoriu. Asta e necuratu pe pamant. Vreti sa scrieti ceva pentru enoriasi,ziceti si voi ca biserica a zis. Nu acest prea-curvit hot.

Jiul
17 martie 2018
Despre turnătorii !

Numai faceți tuenatorie la unii și alții ci mergeți la preotul de sector al parohiei dumneavoastră și povestiții despre oamenii, familiile care se ceartă pentru ca preotul respectiv să meargă la familiile certărețe pentru a discuta și pentru a pune totul în ordine, pentru că preotul are mare misiune de liniști răutatea dintre oameni / din familie, copii să fie spovediti și împărtășiți că toate se pot pune în ordine cu ajutorul și cu sfatul preotului de parohie și de sector, nu trebuie să lăsăm ca oamenii să se certe, certurile nu duc la bine ci sfârșesc cu : bataie, violență,divorț, violuri, crime și mult altele, trebuie ca oamenii și biserica să se implice activ în viata oamenilor, preoții să discute cu membrii familiilor care nu merg la SFÂNTA SLUJBĂ, la sfânta biserică și să ajungă la un consens pe această temă pentru că-i foarte importantă pentru viața enoriașilor și chiar a preotului că mântuirea nu se face de unul singur ci membrii comunității parohiei respective și preotul are să aibă un greu răspuns de dat în fața lui Dumnezeu atunci când se va prezenta la judecată, la lumea veșnică !

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Stire din Cetățenești : Evenimente dedicate Unirii Principatelor
Miercuri, 24 Ianuarie 2018
Stire din Cetățenești : "Neam unit sau Bucuria de a fi român"
Pagina a fost generata in 1.3634 secunde