Ion Jalea, artistul care a sculptat cu o singură mână. Vizitați muzeul de la malul mării!

758
Ion Jalea, artistul care a sculptat cu o singură mână. Vizitați muzeul de la malul mării! - muzeuionjalea47-1591379042.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care vor să se plimbe pe faleza Cazinoului din Constanța, pot trece, mai întâi, și pe la Muzeul "Ion Jalea", ce poate fi vizitat, în fiecare săptămână, de miercuri, până duminică, inclusiv, în intervalul 9.00-17.00.

Probabil vă întrebați de ce vă îndemnăm să intrați în această clădire. În primul rând, pentru că sunt foarte puține muzee de sculptură în țară. Mai exact, "Jalea" la noi, și încă unul la Fălticeni, dar cel de la malul mării este cu totul deosebit, prin valoarea și diversitatea lucrărilor expuse. Apoi, acesta este, de fapt, un muzeu constituit din însăși donația autorului, și apoi a familiei sale, care i-a donat operele, după moartea lui.

Potrivit directorului Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu, Ion Jalea este un artist dobrogean, născut la Casimcea, dar încă de pe vreme când era elev la Liceul "Mircea cel Bătrân", profesorul lui, Dimitrie Hârlescu a văzut că are talent și a spus că trebuie să se facă artist. Așa a ajuns, mai târziu, să obțină o bursă din partea Primăriei din Constanța și a plecat la Școala de Arte din București, a făcut facultatea, apoi a ajuns student și la Paris.

"Puțini îi cunosc durerea. Jalea și-a pierdut în război brațul stâng și toată opera pe care a făcut-o este opera unui mare mutilat de război. În plus, era cât pe ce să își piardă și piciorul, au fost niște intervenții colosale pentru a-l salva. Cea care i-a venit în ajutor a fost Regina Maria, care i-a pus la dispoziție chiar un vagon, care să îl ducă la Iași, să îl opereze. Regina era interesată de toată mișcarea artistică, iar el era, deja, un nume consacrat la acel moment", a declarat, pentru "Cuget Liber", Doina Păuleanu.

Despre actuala clădire se mai știe că, pe vremuri, i-a aparținut prefectului de Constanța, Constantin Pariano și este proiectată în stil neo-românesc de către arhitectul Victor Stephanescu. În anul 1968, atunci când sculptorul face Constanței donația inițială, clădirea devine muzeu. Ulterior, în anul 1984, colecția este întregită cu o serie de alte sculpturi dăruite de familia artistului, ajungând să aibă în ziua de azi peste 200 de lucrări.

Îmbogățit în timp cu o altă generoasă donație a familiei donatorului, muzeul oferă publicului vizitator, la ora actuală, o sugestivă imagine a diversității creației lui Ion Jalea. În concluzie, abordând cu aceeași stăpânire a mijloacelor de expresie toate genurile sculpturii, apelând la cele mai diferite surse de inspirație, Ion Jalea a lăsat posterității o operă impresionantă, mare parte expusă aici, la mal de mare. Operele bi și tridimensionale, realizate în piatră, marmură, bronz și gips, acoperă aria tematică a unei creații care jalonează arta modernă și contemporană a veacului trecut.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6471 secunde