Invitație la teatru: "De Paști" și "Să ne răzbunăm, iubito!"

198
Invitație la teatru:

Articole de la același autor

Teatrul de Stat din Constanța (TSC) a pregătit pentru acest week-end două piese. Prima dintre acestea se numește "De Paști- Săptămâna Patimilor" și va avea loc sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 19.00.

Spectacolul este regizat de Zoltan Schapira, poartă semnătura scenografului Olivia Costea și îi are în distribuție pe actorii Maria Lupu, Adrian Dumitrescu, Ana Maria Ștefan, Laura Iordan Adrian, Răzvan Bănuț, Dorel Vișan și Mihai Sorin Vasilescu.

Acesta este realizat după opera lui August Strindberg. În această piesă, susține regizorul, Strindberg este de partea celui slab, dând speranțe pentru viitor, ne îndeamnă la iertare, pace și înțelegere, fapte prin care omul se purifică, iar societatea poate deveni mai bună.

"Traducerea unui text nu este deloc ușoară, mai ales când este vorba de Strindberg și perioada simbolistă. Piesa «De Paști» este bazată pe un moment din viața lui Hristos. Simbolurile preluate din Biblie nu se traduc ad litteram, se caută echivalentul lor din tradiția ortodoxă, cum este în cazul nostru. Pe de altă parte, unele expresii nu se regăsesc în limba română, iar în această situație cauți o expresie echivalentă care să păstreze înțelesul, subtilitățile, sentimentul, ritmul și multiplele planuri ale acțiunii. Ca să fiu mai bine înțeles vă dau și exemple: titlul piesei este «PAȘTE», tradus mecanic, dar în limba română acest cuvânt are dublu înțeles. În această situație, traducătorul trebuie să intervină și să facă o traducere care să dea sens cuvântului în contextul dat. Eu am tradus «De Paști» tocmai pentru a se înțelege că acțiunea se petrece de Paști. Altfel putem crede că este vorba de verbul «a paște». În această producție de teatru folosesc, împreună cu Olivia Costea, o metodă nouă de lucru în teatru, numită psihodesign. Ceea ce doresc eu să spun publicului constănțean, este că această metodă îmbogățește valoarea spectacolului prin creațiile actoricești. În concepția mea, am ales un spațiu convențional pentru a păstra universalitatea povestirii din piesă. Timpul și spațiul în convenție nu sunt definite, doar costumele marchează secolul în care se petrece acțiunea, pentru a nu se confunda cu prezentul. Păstrând simbolurile, tradițiile vremii și modernitatea limbajului fac ca spectatorul să simtă gustul amar al prezentului.

Dacă spectatorul, în drum spre casă va reflecta asupra problemelor prezentate în spectacol și hotărârile luate «mâine» vor fi mai bune, ne-am atins scopul", a declarat Zoltan Schapira.

Al doilea spectacol al TSC se va juca duminică, 15 aprilie, tot de la ora 19.00. "Să ne răzbunăm, iubito!" le va aduce în prim plan constănțenilor o farsă frumoasă a comediografului francez Georges Feydeau. Altfel spus, aceasta este o comedie plină de ritm și răsturnări spectaculoase de situații și un final surpriză.

Pe scurt, un spectacol relaxant, fermecător, din distribuția căruia fac parte Maria Lupu, Mihai Sorin Vasilescu, Remus Archip, Dan Cojocaru, Liliana Cazan/Laura Iordan, Mirela Pană, Adrian Dumitrescu, Cosmin Mihale. Regia artistică îi aparține Feliciei Dalu, iar scenografia lui Mihai Pastramagiu. În această piesă, actorul Mihai Sorin Vasilescu se transformă într-un Gaston abil, cu resurse inepuizabile de minciuni, dependent de distracții clandestine. Plin de energie și convingător, acesta reușește să creeze un personaj extrem de credibil.

La rândul său, soția lui Gaston, Leontine (Maria Lupu), întruchipează cu succes femeia bănuitoare, dar cu teamă de adevăr, analitică, însă incapabilă de a duce introspecția la capăt. Ca atare, minciuna este pentru ea un motor care o intrigă și care o instigă la răzbunare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1773 secunde