Invitație la lectură: "Sărutul pictat"

213
Invitație la lectură:

Articole de la același autor

"Sărutul pictat", de Elizabeth Hickey, este una dintre cele mai căutate cărți, la acest moment, în librării. Autoarea descrie, în această lucrare, viața pictorului Gustav Klimt, care avea o muză secretă. Practic, aceasta este povestea ei. Așadar, tulburătoarea poveste de iubire este despre acest pictor și Emilie Floge, femeia care a pozat pentru capodopera "Sărutul" și al cărei nume artistul l-a șoptit cu ultima suflare, pe patul de moarte.

Totul se petrece în Viena, în anul 1886, un oraș al cafenelelor elegante, al operei și al unei comunități artistice în plină efervescență. Emilie, de numai 12 ani, cunoaște un pictor fermecător, dar controversat. Angajat de tatăl ei ca să-i dea lecții de desen, Klimt îi prezintă lui Emilie lumea boemă a artiștilor, a modelelor senzuale și a bogaților decadenți, care deopotrivă o înspăimântă și o fascinează.

Pe măsură ce Emilie crește și devine o creatoare de modă faimoasă, povestea de dragoste se transformă într-o poveste despre artă, din care se naște unul dintre cele mai cunoscute și mai îndrăgite tablouri din istorie: "Sărutul" lui Klimt.

La acel moment, artistul spunea că se gândea să distrugă picturile.

"Dacă le dau foc, pânzele vor arde mocnit înainte să se aprindă cu totul. Vor scoate un miros de păr ars și benzină. Pigmenții vor face ca flacăra să lumineze în mai multe culori. Scânteile vor zbura de pe tablouri, iar eu va trebui să le urmăresc pe jos și să le sting. Picturile vor lupta împotriva propriei dispariții, trosnind cu mici explozii", preciza el. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.587 secunde