Învățământul profesional, soluția pentru a opri criza de personal din turism și alimentație publică

2815
3

Articole de la același autor

Industria turismului și a alimentației publice suferă îngrozitor la capitolul personal. Agenții economici se plâng permanent că nu au oameni pe care să-i angajeze, că sunt nevoiți să ia persoane fără experiență, care renunță repede și îi lasă baltă în mijlocul sezonului. Însă nimic nu-i împiedică pe acești agenți economici să ia în practică elevi din învățământul profesional și să îi stimuleze financiar pentru a rămâne angajați la ei toată vara.


La Colegiul Dobrogea Castelu, elevii din clasele a IX-a și a X-a au finalizat deja două săptămâni de practică la diferiți agenți economici. "Elevii de astăzi se pregătesc cu seriozitate pentru a deveni angajații responsabili de mâine. Unii au fost deja anagajați, din timpul stagiului de practică, tocmai pentru că au dat dovadă de implicare și seriozitate. Sunt ambițioși, perseverenți și rezolvă cu brio toate sarcinile de serviciu", a declarat prof. Mihaela Beznea, de la Colegiul Dobrogea Castelu.


Pentru anul școlar 2017 - 2018, Colegiul Dobrogea Castelu propune 14 locuri pentru învățământ profesional cu durata de trei ani, domeniul Alimentația publică și turism, calificările chelner, ospătar, vânzător în unități de alimentație. Durata cursurilor este de trei ani, iar, la final, absolvenții vor primi calificare profesională recunoscută la nivel european și au posibilitatea continuării școlarizării până la finalizarea liceului la zi. 


Mai mult decât atât, pe tot parcursul celor trei ani de școală, toți elevii primesc o bursă de 200 lei, precum și susținere financiară, stimulente precum masă caldă, acordate de agentul economic în conformitate cu prevederile contractului de practică. De asemenea, în domeniul alimentație publică și turism, calificarea bucătar, sunt disponibile 14 locuri, iar la forma de învățământ postliceal - zi, cu durata de 1,5 ani, sunt 28 de locuri pentru calificarea asistent manager unități hoteliere.


Burse de 400 lei pentru elevii care aleg învățământul dual 


De asemenea, în premieră, anul acesta, pe lângă cele 43 de clase de învățământ profesional de trei ani propuse pentru anul școlar 2017 - 2018, ISJ Constanța propune și două clase de învățământ profesional dual. 


"Sperăm ca aceste două clase să se bucure de popularitate în rândul absolvenților. De doi ani încerc să deschid drumul învățământului profesional dual și, în sfârșit, avem agenți economici care au avut curajul să se implice, oferind importante facilități elevilor care se vor înscrie în acest tip de învățământ. Orice elev care se va înscrie în învățământul profesional de trei ani beneficiază de o bursă din partea guvernului de 200 lei pe lună, iar cei care participă la învățământul dual beneficiază de o suplimentare a bursei lunare cu 200 lei, din partea agentului economic", a explicat inspectorul școlar general Gabriela Bucovală.
Potrivit acesteia, Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanța propune o clasă de învățământ profesional dual la profilul mecanic auto - tinichigerie auto, iar Colegiul Tehnic "Vasile Pârvan" propune o clasă la profilul tâmplar universal.


Comentează știrea

Ospatar
3 iulie 2017
Multumim PSD pentru legea Antifumat

Care a distrus sectorul HORECA. Cine se mai angajeaza barman-ospatar v-a spun eu ...nici draq. E bine acum nu mai e fum dar nici clienti. Bineinteles nefumatorii stau cu fumatori pe terasa fumul tot ii deranjeaza dar asta e.

Gica contra
3 iulie 2017
Doar pentu alimentatie si turism ?

Scolile profesionale erau foarte utile in toate domeniile ! Acum nu avem decat'' licentiati ''cu diplome ....si atat ! Geme tara de prosti....dar '' e destepti '' !

Si iar Contra
3 iulie 2017
Sistemul de educatie comunist a fost aproape perfect !

Aproape toti bunii meseriasi din Romania (cei mai multi plecati afara ) au trecut prin '' profesionale '' . Acum tinerii se califica altfel la locul de munca....scoala vietii ! Bani nemunciti , cocalareala , curve .analfabeti cu diploma , uneori toata fauna asta e pe sistem....au cel putin o facultate terminata ( privat ) Avem potential !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6329 secunde