Învățământul profesional și dual, o șansă pentru elevi să obțină două calificări

416
Învățământul profesional și dual, o șansă pentru elevi să obțină două calificări - invatamantulprofesional-1581956573.jpg

Articole de la același autor

Este criză acută de meseriași în toate domeniile de activitate. Lipsesc specialiști în diverse meserii, iar companiile sunt nevoite să recruteze angajați încă de pe băncile școlii. Din păcate, mulți elevi care nu sunt prea prieteni cu cartea se înscriu după clasa a VIII-a la liceu, în loc să meargă la o școală profesională să învețe o meserie.

Termină liceul cu chiu cu vai, pică Bacalaureatul și apoi devin șomeri. Acesta este parcursul multora dintre elevii care acum se pregătesc pentru admiterea în clasa a IX-a. Din cauza mentalității învechite sau pur și simplu din cauza lipsei de informații, numeroase familii refuză să își înscrie copiii în învățământul profesional. Pierd astfel șansa de a învăța o meserie și de a ieși de pe băncile școlii gata angajați.

Pentru anul școlar 2020 – 2021, elevii de clasa a VIII-a din județul Constanța au la dispoziție peste 4.100 de locuri în clasa a IX-a. Inspectoratul Școlar Județean Constanța a stabilit planul de școlarizare pentru admiterea la liceu. "Pentru 2020 – 2021, vor fi 83 de clase în licee teoretice, cu 2.278 de elevi, 62 de clase în licee tehnologice, cu 1.736 de elevi, și cinci clase pentru învățământ dual, totalizând 137 de elevi", a declarat, pentru "Cuget Liber", purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Marinela Mrejeru.

"Meseria face diferența!"

Tocmai pentru a-i convinge pe părinți să îi îndrume pe copii către învățământul profesional și dual, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a demarat deja o campanie de promovare. Prima etapă s-a desfășurat cu convocarea tuturor directorilor de învățământ profesional și liceal tehnologic din județ. Întâlnirea a avut loc la Colegiul "Comercial Carol I" și a fost coordonată de inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, și inspectorii școlar pentru învățământul profesional și tehnic, prof. Gabriela Neagu și prof. Daniela Frangopol.

"Obiectivul principal al întâlnirii a fost acela al organizării, până pe data de 11 martie, desemnată Ziua Națională a Meseriilor, a unui calendar de activități la care să participe beneficiarii direcți ai învățământului profesional și dual, elevii, împreună cu părinții lor, dar și partenerii instituționali. Această perioadă se regăsește și în Calendarul admiterii în învățământul profesional și dual, aprobat prin Ordinul Ministerului Educației Naționale nr. 5087/2019, iar unitățile de învățământ gimnazial, unitățile de învățământ profesional, actualii parteneri de practică, au programat deja o serie de acțiuni comune, la care sunt invitați elevii de gimnaziu, părinți și operatori economici interesați de școlarizare în meserii solicitate pe piața muncii", au anunțat reprezentanții ISJ Constanța.

Ca urmare a lansării campaniei "Meseria face diferența!", de către Ministerul Educației și Cercetării", printre activitățile propuse de regăsesc acțiuni de consiliere și orientare școlară și profesională a elevilor în care se implică și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Constanța.



O alegere inspirată


Inspectorii școlar au subliniat și cu această ocazie necesitatea promovării avantajelor acestui traseu educațional care oferă, pe lângă bursele substanțiale, între 200 și 400 de lei pe lună, sau alte suplimente financiare din partea firmelor, și posibilitatea obținerii a două calificări solicitate pe piața muncii, după doar cinci ani de școlarizare, din care trei de școală profesională și doi pentru eventuala continuare a liceului. Traseul profesional poate fi comparat cu cel al liceului teoretic, care nu oferă nicio calificare după patru ani de studiu sau cu traseul liceului tehnologic, care oferă o singură calificare după patru ani de pregătire.

"Învățământul profesional și dual reprezintă o alegere inspirată pentru tinerii noștri, în contextul unui cadru social în care agenții economici își fac simțită prezența prin avantajele pe care le oferă celor care optează pentru acest tip de școlarizare. În acest sens, este datoria noastră de a informa corect atât elevii cât și părinții despre beneficiile acestui învățământ, astfel încât orientarea profesională să se realizeze conștient și să fie pliată pe abilitățile fiecărui tânăr", a subliniat inspectorul școlar general Sorin Mihai.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4152 secunde