Interesant! Liderii elevilor vor testare națională în clasa a X-a

160

Articole de la același autor

Dezbaterea publică pe marginea celor trei variante de plan cadru propuse pentru învățământul gimnazial se apropie de final.

Ieri, Consiliul Național al Elevilor și-a făcut public punctul de vedere, printr-o rezoluție care a avut în vedere faptul că analfabetismul în rândul elevilor este de 6% și în creștere, analfabetismul funcțional este de 42%, iar rata de părăsire timpurie a școlilor este de 17%, fiind în creștere cu precădere între învățământul gimnazial și liceal.

Liderii elevilor consideră nepotrivite propunerile de plan-cadru, având în vedere faptul că niciuna dintre acestea nu vine în întâmpinarea nevoilor și cerințelor actuale ale elevilor. Ei propun implementarea în regim de urgență a unui program la nivel național de formare continuă a cadrelor didactice astfel încât acestea să poată implementa cu eficiență maximă curriculumul adaptat noilor planuri-cadru.

De asemenea, propun reorganizarea structurii anilor de studiu, așa cum prevedea inițial proiectul de lege a educației naționale, prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, astfel încât învățământul obligatoriu de 10 clase să fie format din cinci clase primare (clasa zero, clasele I-IV) și cinci clase gimnaziale (clasele V-IX). La sfârșitul celor 10 ani de învățământ obligatoriu, elevii să susțină un test național care să evalueze suma de competențe dobândite în cadrul anilor de studiu.

În acest sens, planul-cadru ar trebui să aibă în vedere propunerea de includere a clasei a IX-a în cadrul învățământului gimnazial.

"Astfel, propunem ca evaluarea să fie formată din mai multe probe pe parcursul mai multor zile; evaluarea să abordeze atât latura teoretică, cât și pe cea practică prin diferite etape ale procesului de evaluare; în majoritatea cazurilor, acolo unde se poate, testele să fie aplicate sub formă de grilă, iar rezultate să fie exprimate sub formă de nivel de competențe, prezentate defalcat".

De asemenea, învățământul liceal: teoretic, tehnologic sau vocațional ar trebui să aibă o durată de trei ani, în urma căreia elevii să poată intra în câmpul muncii, obținând calificarea sau conti-nuând cu studiile universitare. Mai mult decât atât, trebuie luat în considerare faptul că, din 2020, învățământul devine obligatoriu pentru 13 clase (0-XII).

Liderii mai solicită implementarea în regim de urgență a unui program național pentru consilierea elevilor din învățământul gimnazial și, totodată, creșterea numărului de consilieri psihopedagogici raportat la numărul de elevi.

"De asemenea, încurajăm creșterea numărului de ore de sport la 3 ore pe săptămână", se mai arată în finalul rezoluției CNE.

Pe site-ul cugetliber.ro, puteți găsi planul cadru propus de Consiliul Național al Elevilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3848 secunde