Instrumente medicale din secolul II, la Muzeul de Istorie din Constanța

264
Instrumente medicale din secolul II, la Muzeul de Istorie din Constanța - piese-1591886884.jpg

Articole de la același autor

Medici au existat dintotdeauna, iar istoria îi menționează încă din cele mai vechi timpuri. Practica medicală este atestată în antichitatea dobrogeană printr-o serie de descoperiri arheologice, dar și indirect, prin informații epigrafice sau iconografice.

Potrivit specialiștilor Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, atestarea epigrafică a practicilor medicale în cetățile de pe litoralul românesc datează din perioada elenistică. Astfel, de la Histria provine un monument dedicat zeului medicinei, Asklepios. O altă inscripție elenistică, tot de acolo, conține mulțumirile publice ale Sfatului și Adunării Poporului, pentru Diokles, fiul lui Artemidoros, medic din Cizic, care prin conferințele și demonstrațiile sale publice, a contribuit la dezvoltarea medicinei locale.

Apoi, au precizat muzeografii, romanii au preluat rezultatele practice ale medicinei din perioada elenistică, sintetizându-le în lucrări de referință, cum a fost tratatul lui Celsus sau informațiile oferite de către Paulus din Aegina.

"Alături de aceste lucrări circulau rețete uzuale, ca acel inventar al leacurilor, scris de Plinius cel Bătrân. De altfel, romanii au fost cei care au inventat numeroase instrumente chirurgicale, cum ar fi forcepsul, bisturiul, acul chirurgical și alte ustensile utilizate în medicina generală sau specializată. Totodată, ei au fost pionerii chirurgiei cataractei, iar cel mai important reprezentant a fost Galen din Pergam. Acesta a executat multe operații îndrăznețe pentru acea perioadă, aparținând chirurgiei cerebrale și celei oculare", au mai spus specialiștii.

Aceștia au menționat și zona vest-pontică, majoritatea instrumentelor chirurgicale care atestă direct practici medicale provenind din morminte, datate în secolul II-III p. Chr. Cea mai însemnată descoperire, făcută în anii '70 în vechiul Tomis, este reprezentată de un set de patru instrumente lucrate din metal.

În muzeu, sunt expuse și alte descoperiri, un fragment de mâner pentru fixarea acului, un cârlig cu un singur capăt ascuțit, o sondă pentru urechi. Tot aici, a fost descoperită, întâmplător, o spatulă lucrată din metal, cu mânerul torsionat, pentru a înlesni apucarea și îndoită la un capăt, fiind asemănătoare pieselor cunoscute sub numele de "cyathiscomelae". 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3439 secunde