Instrumentar medical din vremea romană, expus la Muzeul de Istorie

197
Instrumentar  medical din vremea romană, expus  la Muzeul de Istorie - instrumentarmedical-1464712139.jpg

Articole de la același autor

Începând de astăzi, în cadrul proiectului "Exponatul lunii", la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța acesta este reprezentat de o mică trusă de instrumente chirurgicale romane, alături de care vor mai fi expuse încă alte patru obiecte de uz medical, folosite în epoca romană la Tomis (Constanța). Piesele se vor grupa sub titlul Instrumente medicale romane descoperite la Tomis (Constanța).

În zona vest-pontică, majoritatea instrumentelor chirurgicale care atestă direct practici medicale provin din morminte, datate în general în secolele II - III p.Chr. Cea mai însemnată descoperire, făcută în anii ’70 în anticul Tomis, este reprezentată de un set de patru instrumente lucrate din metal, datate în a doua jumătate a sec. II - prima jumătate a sec. III p.Chr.

Piesele au fost descoperite într-un mormânt ce a aparținut probabil unui medic; toate au fost lucrate îngrijit, ornamentate simplu sau incrustate cu argint, realizate cu măiestrie, ceea ce dovedește deopotrivă simțul artistic al celui care le-a lucrat, cât și gustul deosebit al posesorului lor. Setul cuprinde un bisturiu, două mânere pentru ace și un instrument folosit probabil pentru cauterizarea rănilor. Celelalte patru descoperiri individuale expuse sunt: un mâner fragmentar pentru fixarea acului, un cârlig medical cu un singur capăt ascuțit, o sondă de ureche și o spatulă.

Așadar, pe parcursul acestei luni, constănțenii sunt invitați să cunoască intrumentarul medical roman. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6874 secunde