Institutul Român de Domnișoare din Constanța

468

Articole de la același autor

La scurt timp după autorizarea de către Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice, conform noilor reglementări din acea vreme, a instituțiilor de învățământ particular din Constanța, acestea inițiază acțiunea de recrutare a viitorilor cursanți. Ca și în zilele noastre, și în acea perioadă, popularizarea propriilor instituții prin intermediul pliantelor și broșurilor era una din modalitățile de a se face mai bine cunoscute. Iată, spre exemplu, cum se prezenta Institutul Român de Domnișoare din Constanța:
"Recunoscut și reautorisat de Onor. Ministre cu No. 11097 din 20 Decembrie 1896 după noul regulament pentru școalele private. Cursurile începe atât primare cât și gimnasiale, după programa Statului. Înscrierile se primesc în institut în fiecare zi de la ora 9-12 a.m. și de la 2-5 p.m. cel mult până la 15 Septembre conform circulărei Domnului Ministru. Personalul didactic în cursul secundar se va complecta cu profesori recunoscuți prin titluri, capacitate și stăruința lor. Limbele francesă și germană sunt obligatoare și în clasele primare. Pentru aceste limbi sunt angajate profesoare meritoase și pedagoage distinse. Lucrul de mână necesar fetelor este un object de studiu necesar pentru toate elevele. Pentru a fi primită o elevă în pensionat trebue să aibă cel puțin 6 ani. Pensiunea anului școlar (zece luni). Pentru o internă din cl. I și II primară se va plăti 500 lei. Pentru o internă din clasa III și IV primară 600 lei. Pentru 1 din cursul liceal cl. III 700 lei. Pentru o semi-internă 350 lei în clasele primare și 400 lei în clasele liceale. 


Pentru o externă 200 cl. I și II primară, 240 cl. III și IV primară, 300 lei cl. I și II liceală, 400 cl. III liceală. Pentru 2 sau mai multe surori, se face o reducție. Pianul se plătesce deosebit 100 lei noui pe an. Pentru instalare se plătește la intrarea unei eleve 50 lei odată pentru totdeauna. Toate cheltuielile precum cărțile și furnitura necesară, băile, spălatul rufelor, danțul, teatrul vinul la masă dacă se cere de părinți, taxele de examen, precum și medicul, medicamentele privește pe părinți sau tutore. Fiecare elevă trebue să aibă un corespondent dat de părinți sau tutore. Anul școlar se începe cu Septembre și se finește cu examenul din Iunie. Plata se socotește pe anul școlar întreg, achitările se pot face și în rate semestriale sau trimestriale, oricare ar fi modul plăței, ea va fi totdeauna înainte adică. Semestrul I se va achita la aducerea elevei, al doilea la Crăciun. Trimestrul întâiu se va achita la aducerea elevei, al doilea la 20 Noembre, al treilea la 1 Februarie, al patrulea la 20 Aprilie.


Când părinții sau tutorii nu achită plata la termen, direcția institutului póte trimite pe elevă acasă dacă e în Constanța sau la Corespondent.


Plata încasată nu se mai restituiește sub nici un motiv.


Orice elevă internă trebue să aducă cu sine când intră în institut: 6 Cearceafuri, 3 de pat și 3 de plapumă, 4 Fețe de pernă, 4 Prosoape, 4 Șervete, 9 cămăși, 6 de zi și 3 de noaptea, 12 perechi ciorapi, 6 perechi pantaloni, 12 batiste, 6 Fuste din care două de pichet sau de lână, 1 Pat de fier, 1 saltea de pae și 1 de lână, 1 Plapumă, 1 Pernă și 2 cuverturi albe pentru învelit patul, 1 Toaletă cu necesriele pentru pieptenat și perie de dinți, 1 Rochie uniformă, 2 Șorțuri negre. Pe lângă acestea vestimentele necesare de vară și de iarnă. Toate lucrurile vor purta literele inițiale cusute de acasă. Direcțiunea deschide orice scrisoare venită la adresa elevelor și a oricărei alte persoane internă, fără deosebire. Directoare Lelia Petraru".


(Direcția Județeană Constanța a Arhivelor Naționale, fond Primăria Constanța, dosar 14/1897, f. 118-121) 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6719 secunde