Îndemnul părintelui Marius Moșteanu: Veniți la Liturghie îmbrăcați în ie!

10575
6
Îndemnul părintelui Marius Moșteanu: Veniți la Liturghie îmbrăcați în ie! - fondindemnul-1466689432.jpg

Articole de la același autor

Astăzi, românii creștin-ortodocși prăznuiesc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și Sânzienele și Sărbătoarea Universală a Iei. De aceea, la Biserica Sfântul Nicolae Vechi, toți enoriașii sunt așteptați la Sfânta Liturghie îmbrăcați în ie, un motiv în plus de discuție cu părintele Marius Moșteanu despre sorgintea acestei sărbători universale.

- Care este apartenența acestui articol vestimentar devenit brand de țară?

- Tema iei în tradiția populară româ-nească ține de taina veșmântului. De exemplu, în orice biserică simțim noi, ca slujitori, că suntem exponate vii într-un ele-ment de patrimoniu. Acest sentiment l-a transportat diaspora peste hotare și, ca să slujească în acest mare muzeu al lumii, în calitate de exponat viu, adică de român, a trebuit să se înveșmânteze.

Românul când îmbracă o ie în afara graniței - sau chiar și în țară - slujește trecutul, dar și viitorul acestui neam. Dacă vrem să fim puțin mai atenți cu ceea ce înseamnă personalitatea unui om, trebuie să ne uităm, de exemplu, când merge el spre apus, în fapt de seară, umbra lui este în spate. Când merge dimineața, spre răsărit, este tot în spate, funcție de poziția lui față de soare. Se spune că, odată, erau pe o cale, în drum spre apus, în timp ce soarele se pregătea de a se liniști, spre seară, Maica Domnului cu verișoara ei, Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, amândouă în starea de grație, însărcinate fiind cu Mântuitorul, respectiv cu Sfântul Ioan Botezătorul. Și, la un moment dat, au văzut umbra lor în față. Umbra lor nu mai ținea de soare, ci de copiii pe care urmau să-i nască. Acesta este sensul iei: identitatea care poate să ne arate și drumul, dar poate să arate și interiorul nostru.

- Cum se face că ia a devenit mai pregnant o identitate românească de prea puțin timp încoace?

- Pentru că a devenit o necesitate a identității românești în afara granițelor. Este un mod de a ne creiona o identitate. Putem să spunem că noi, ca români, dacă plecăm undeva, în afara granițelor, simțim nevoia să ne luăm ceva de-al nostru. Multă lume a luat câte o mână de pământ și a dus-o prin America, prin Europa. Dar, în ultima vreme, au început să ia ceva din portul nostru.

Straiele nu înseamnă numai niște haine, ci înseamnă o moștenire, înseamnă să transporți cu tine acolo unde ești ceva ce a fost înaintea ta.

Într-adevăr, în ultima vreme chiar crea-tori de modele s-au inspirat din ia românească și mă bucur tare mult că francezii au tradus-o cu «bluză românească» - ia. Nu știu dacă poate să mai înțeleagă altcineva decât românul ce înseamnă IE, pentru că sunt două vocale, iar un cuvânt de acest gen este foarte rar chiar și în celelalte limbi. Este un cuvânt care vorbește despre simplitate, despre esență și despre dragoste. Noi cu această ie cu care am ieșit în lume vorbim despre cei pe care îi reprezentăm: pe moșii și strămoșii noștri.

Comentează știrea

preot Bagia
24 iunie 2016
Teodosie nu este capul Bisericii, el este capul rautatilor !

Teodosie nu este capul Bisericii, el este capul rautatilor ! Cu inima plină de întristare scriu următoarele rînduri. Astfel de zile luminate pentru creștini sunt umbrite de "urîciunea pustiirii care stă in locul cel sfînt" (Matei 24.15) Ceea ce tartorul Teodosie face împotriva preoților din Arhiepiscopia Tomisului prin caterisirea unui numar foarte mare de preoți, reprezintă un atac demonic împotriva creștinismului!!! Preotii, pentru a obtine o parohie sunt obligati sa-i dea lui Teodosie sume exorbitante raportate la cistigul lor, sume care uneori trec de 25000 euro. Cauza reală a caterisirii preoților e faptul că ei au refuzat să-i dea lui Teodosie sumele pe care el le cere încontinuu; în plus, unii din ei au refuzat avansurile făcute de homosexualul Teodosie. De ce oare s-a oprit urmărirea penală împotriva lui Teodosie, acest tartor care are sub sutană picioare de țap ? Nu mai vorbesc de faptul ca acest individ a transformat Centrul Eparhial intr-o "pestera de tilhari". Această pestera de tîlhari, această cloacă de vipere are doi dumnezei : banul și homosexualitatea. Este de neimaginat ce se întîmplă acolo. Oare putem sa tacem cind vedem asemenea grozavii? Chiar Sfintul Apostol Petru a spus: "Judecati daca este drept inaintea lui Dumnezeu sa ascultam de voi mai mult decit de Dumnezeu". Toți adevărații creștini din Arhiepiscopia Tomisului trebuie să se unească și să ceară îndepărtarea urîciunii pustiirii din locul cel sfînt. În locul lui Teodosie și al celorlalți homosexuali din Centrul Eparhial, vor trebui numiți preoți tineri care vor să facă ceva real pentru biserică.

miruna
24 iunie 2016
biserici

in constanta exista numai 2 biserici catolice; exista si alte culte adica secte dupa gandirea ortodoxa; ar fi bine sa fie cat mai putine biserici 'ortodoxe' !

Voi stati si numarati lumanarile preotilor, vai de capul vostru
24 iunie 2016
La Transelectrica sunt salarii de 2 miliarde lei vechi pe luna, e normal?

De ce va tot luati de biserica? Aici e coruptia? Sa va spun si eu ce aud ca vorbeste lumea: ca sa devii notar trebuie cica sa cotizezi cu 150.000 euroi. Faceti anchete ziaristilor si aflati daca e adevarat sau nu. Poate ca aici e marea coruptie, nu la vanzarea lumanarilor, ce ziceti? Dar in marile regii, cine se poate angaja acolo si carei taxa?

F G
24 iunie 2016
competenta?

biserica ortodoxa greseste mult, nu e crestineste sa urasti alt cult religios/ prostia ne mananca, de exemplu in avocatura se poate intra cu taxa, cei care invata reusesc in justitie prin examen, avem destui analfabeti care vor bani multi si munca deloc pentru ca aduce stres.

Coruptia distruge tara
24 iunie 2016
Reusesc prin examen sau concurs daca nu au dat cascavalul? Unde traiesti?

Sa va spun o poveste. Niste absolventi f bine pregatiti care tocmai terminasera o facultate f grea au mers sa dea concurs pt un post scos de o ff renumita firma. Au scris vreo 20 pag fiecare, si nu cu balarii caci era vorba de stiinte exacte. Fiecare miza pe cunostintele proaspete si multe pe care le avea, nu pe spagi. Dar surpriza, nu a fost angajat niciunul. Concursul s-a mai dat apoi pana a ...... Abia acum cateva luni a fost arestat acel director, culmea scotandu-se in evidenta faptul ca in acea firma nu se angaja aproape nimeni fara o anumita suma spaga. De ea s-a scris ieri dar cu un subiect nesemnificativ. Cam asa "reusesc" tinerii destepti sa se angajeze.

costica
24 iunie 2016
opinie

Oportunitate de castig rapid! Iata ca a aparut, in sfarsit, o oportunitate prin care poti sa castigi bani rapid, imediat, acum, din prima luna, fara sa recrutezi oameni, fara stres, fara sefi! Adica exact ceea ce cautai de mult timp! Te astept sa colaboram, asa ca cere acum mai multe detalii la adresa mea de email: pacurarucostica1963@gmail com

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4832 secunde