Începe Festivalul Internațional de Teatru pentru Elevi "Aplauze"

528

Articole de la același autor

Peste 130 de elevi talentați din întreaga țară și din străinătate se vor reuni, zilele acestea, la Constanța, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Elevi "Aplauze". Timp de patru zile, tinerii vor avea ocazia de a juca pe scena Centrului Multifuncțional Educativ "Jean Constantin", de a participa la ateliere de artă teatrală, dar și de a se bucura de soare, de plajă și de obiectivele turistice din Constanța și împrejurimi.


Ajuns la cea de-a zecea ediție, evenimentul este organizat, în perioada 20 - 23 mai, de către Colegiul Național "Mircea cel Bătrân". Și-au anunțat participarea 15 trupe, dintre care 12 din România și trei din străinătate: Ucraina, Serbia și Republica Moldova. Cei aproximativ 130 de elevi și 21 de coordonatori vor desfășura, pe parcursul celor patru zile ale manifestării, ateliere de artă teatrală în sălile de la CNMB, vor susține spectacole la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" Constanța și vor asista la reprezentațiile colegilor lor mai experimentați, studenții Universității de Artă Teatrală și Cinematografică București, coordonați de prof. dr. Florin Kevorkian.


Cortina se va ridica luni, la ora 14, când pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin" va urca trupa "Thalia" a Colegiului Tehnic de Electronică și Telecomunicații "Gheorghe Mârzescu" Iași, cu piesa "Scapino", o parodie după "Vicleniile lui Scapin" de Moliere. Trupa "Shakespeare" din București va prezenta apoi piesa "Fete rele", de Rosalind Wiseman și Tina Fey, iar Școala nr. 1 Mykolaiv, din Ucraina, va juca piesa "The Fern of Hope. The Folk Mistery Play", de Marharyta Bondarenko.


Tot luni, echipa Grammar School "Isidora Sekulic" Novi Sad, Serbia, va prezenta piesa "So, you think you can date", trupa "Ștefan Iordache", de la Centrul cultural și de tineret "Ștefan Iordache" București, va susține piesa "Parol, mon cher", de Ion Luca Caragiale, iar trupa "As", de la Colegiul Național "Gheorghe Lazăr" București, va juca piesa "Dragă Evan Hansen", de Steven Levenson.


Ziua va fi încheiată de trupa "Arthesium", din București, cu piesa "Regina proștilor" de Matei Vișniec, și de trupa "Noi", de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța, cu piesa "Abatorul de hârtie", de Călin Ciobotari.


Tinere talente, pe scena Centrului "Jean Constantin"


Marți, după atelierele de lucru de la liceu, de la ora 13,45, va urca pe scenă trupa "Luceafărul", de la Clubul elevilor sector 5 București, cu piesa "Zbor frânt sau În alb și negru", după Elise Wilk, urmată de trupa "Amprente", din Brașov, cu piesa "Spălăm copilul sau facem altul", de Christopher Durang, și trupa "Joc", de la Clubul elevilor sector 1 București, cu piesa "O petrecere alan-dala", după texte consacrate ale unor autori români.


După-amiază, vor evolua trupa "Kangai", de la Colegiul Național "Garabet Ibrăileanu" Iași, cu piesa "Clinica sinucigașilor", o adaptare după Gabriela Mihalache, și trupa Liceului "Mihail Kogălniceanu" Chișinău, din Republica Moldova, cu piesa "Storcătorul de fructe", de Ilia Cilaki. 


Înainte de căderea cortinei vor mai urca pe scena Centrului "Jean Constantin" și trupa "Arm-Arte", de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" din București, cu piesa "Convertirea soldatului Bromitt", de Andre Maurois, precum și trupa "Insideout", din București, cu piesa "Jurnalul adolescentului timid", de Stephen Chbosky.


Festivitatea de premiere va încheia festivalul, miercuri, 23 mai, dar nu înainte ca viitorii actori să aibă parte de un inedit atelier de lupte scenice "Cojar pentru viață", susținut de studenți ai UNATC București.


Echipa coordonatoare a acestei grandioase manifestări, formată din prof. dr. Vasile Nicoară, directorul CNMB, prof. dr. Luminița Radu și prof. dr. Andaluzia Arif, se bucură de sprijinul partenerilor proiectului, precum Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Centrul Cultural "Theodor Burada", Universitatea "Ovidius" Constanța, Fundația Academică "Alumni" a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" Constanța și Clubul Părinților "Plus D" al Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4858 secunde