Începe febra examenelor! Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a se pregătesc de evaluări

537
Începe febra examenelor! Elevii de clasele a VIII-a și a XII-a se pregătesc de evaluări - fotofondexamene1-1528028032.jpg

Articole de la același autor

După atâtea minivacanțe și libere, unii elevi se pregătesc deja de vacanță, însă unii de-abia intră în febra examenelor. Absolvenții clasei a VIII-a și cei ai clasei a XII-a se pregătesc de Evaluarea Națională și Bacalaureat. Mulți sunt pe ultima sută de metri cu învățatul, alții încă se mai organizează. Cert este că mai sunt câteva săptămâni până când intră în săli și vor susține unele dintre cele mai importante probe din viața lor. 


Pentru elevii de clasa a VIII-a, acestea sunt ultimele zile de școală. Conform calendarului stabilit de Ministerul Educației Naționale pentru ultimul an de gimnaziu, cursurile se încheie vineri, 8 iunie. Anul acesta, mai marii din minister au considerat că elevii nu mai au nevoie de o perioadă de pregătire înainte de examen, așa că prima probă a evaluării naționale, cea la limba și literatura română, va fi susținută pe 11 iunie. Matematica este programată pe 13 iunie, iar pe 14 iunie este proba la limba maternă. 


"Afișarea primelor rezultate este prevăzută pe 19 iunie, până la ora 12.00. În aceeași zi, intervalul 14.00-19.00 este rezervat înregistrării contestațiilor. Acestea vor fi soluționate în perioada 20-22 iunie. Examenul se va încheia sâmbătă, 23 iunie, cu afișarea rezultatelor finale", precizează reprezentanții Ministerului Educației. 


Începând de astăzi și până vineri, 8 iunie, absolvenții de clasa a VIII-a se pot înscrie în vederea participării la Evaluarea Națională. Oficial intră în vacanță din 9 iunie. Se vor întoarce însă la școală după afișarea rezultatelor la Evaluarea Națională și a ierarhiei județene pentru admiterea la liceu, în vederea completării asistate de către părinți și diriginți a fișelor cu opțiuni. Repartizarea computerizată este programată pe 9 iulie și va fi afișată atât online, cât și la unitățile de învățământ gimnazial. Între 10 și 13 iulie, candidații vor trebui să își depună dosarele la liceele la care au fost repartizați. Comisia județeană de admitere va rezolva, pe 16, 17 și 18 iulie, situațiile speciale apărute după etapa repartizării computerizate. Apoi, în perioada 3-6 septembrie, absolvenții clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapa anterioară, care nu s-au înscris în termen sau care și-au încheiat studiile ulterior etapei repartizării își vor trimite cererile de înscriere pe locurile rămase libere, urmând a fi repartizați pe 7 septembrie. 


Trei săptămâni până la Bac 


Absolvenții de clasa a XII-a sunt ceva mai norocoși și mai au încă la dispoziție ceva timp pentru a se asigura că au repetat toată materia și și-au încheiat pregătirea. Pentru ei, Ministerul Educației a dispus încheierea cursurilor pe 25 mai, fix cu o lună înainte de examen. Mai mult decât atât, au scăpat deja de probele de competențe, pe care le-au susținut în luna februarie. Așa că acum învață de zor pentru probele scrise. Primul examen scris, cel la limba și literatura română, va avea loc luni, 25 iunie. Urmează, marți, 26 iunie, proba la limba și literatura maternă, și miercuri, 27 iunie, proba obligatorie a profilului. Ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, este programată vineri, 28 iunie. 


Primele rezultate vor fi afișate pe 4 iulie, până la ora 12.00. Contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00. Lucrările contestate vor fi reevaluate în intervalul 5-8 iulie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe 9 iulie. 


Imediat după această perioadă intensă începe însă admiterea la facultate, așa că absolvenții de clasa a XII-a vor intra în vacanță abia la jumătatea lunii iulie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5121 secunde