Încep manifestările de Sfânta Maria. Ceremonial religios de pomenire a eroilor marinari

197
Încep manifestările de Sfânta Maria. Ceremonial religios de pomenire a eroilor marinari - incepmanifestarile-1565609916.jpg

Articole de la același autor

Cu prilejul praznicului Adormirii Maicii Domnului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa, miercuri, 14 august, de la ora 9.00, la ceremonial religios de pomenire a eroilor marinari la Monumentul Marinarilor de pe Faleza Constanța. Apoi, de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica "Adormirea Maicii Domnului II" din Constanța (zona Dacia). De la ora 19.00, va fi slujba Prohodului Maicii Domnului și sfințirea altarului de vară la biserica "Adormirea Maicii Domnului I" (zona Tomis Mall) din Constanța, iar, de la ora 22.00, slujba Prohodului Maicii Domnului la mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" din apropierea localității 23 August. Tot aici, la miezul nopții, va săvârși Sfânta Liturghie.


Joi, 15 august, IPS Teodosie va participa, de la ora 10.00, la ceremonialul religios pe faleza constănțeană, în apropierea Comandamentului Marinei Militare. Ulterior, de la ora 11, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Botez pentru patru copii instituționalizați, la biserica "Adormirea Maicii Domnului" din localitatea Cumpăna. 


xxx 


Pe 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare ce are o importanță aparte pentru locuitorii orașului de la malul Mării Negre, fiind și Ziua Marinei Române. 


Praznicul Adormirii Maicii Domnului reprezintă momentul în care Maica Domnului a trecut din viața pământească la cea cerească, eveniment reliefat de cântările Bisericii: "Mutatu-te-ai la Viață, fiind Maica Vieții". Despre Adormirea Maicii Domnului nu sunt consemnate informații în Sfintele Evanghelii, ci doar în Sfânta Tradiție a Bisericii. Conform acesteia, Arhanghelul Gavriil i-a adus Maicii Domnului vestea că misiunea ei pe pământ se încheie, iar aceasta a mers în Grădina Ghetsimani și s-a rugat. Întorcându-se acasă, și-a luat rămas bun de la cei apropiați. Toți apostolii, cu excepția Sfântului Apostol Toma, au fost prezenți la înhumare.


A doua zi de la înmormântare a sosit și Sf. Ap. Toma, care a vrut să vadă pentru ultima dată trupul Fecioarei, dar, când mormântul a fost deschis, trupul Preasfintei nu mai era acolo, fiind mutat de către Fiul ei în Împărăția Cerurilor, tradiție intrată și în iconografia sărbătorii, care Îl înfățișează pe Hristos ținând în brațe o pruncă înfășată în alb.


Cea mai veche atestare documentară a praznicului Adormirii Maicii Domnului este din Siria, în secolul V. Locul originar al sărbătorii este Ierusalimul, unde se sărbătorea anual sfințirea unei biserici ridicate între Ierusalim și Betleem, în apropierea unui loc unde Fecioara Maria ar fi poposit înainte de nașterea Domnului. Generalizarea sărbătorii a avut loc în secolele VI-VII, când împăratul bizantin Mauriciu a rezidit Biserica Maicii Domnului din Grădina Ghetsimani și a fixat data praznicului la 15 august.


Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost declarată zi de sărbătoare legală, în anul 2008.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7852 secunde