Icoană cu scena Adormirii Maicii Domnului, la Muzeul de Artă Populară

252
Icoană cu scena Adormirii Maicii Domnului, la Muzeul de Artă Populară - icoana-1503234625.jpg

Articole de la același autor

Muzeul de Artă Populară din Constanța invită publicul să admire, în această perioadă, și icoanele dedicate Maicii Domnului.

Una dintre cele mai reprezentative este icoana pe sticlă având ca temă Adormirea Maicii Domnului, realizată în anul 1884 de un meșter popular din Țara Oltului. De precizat că aceasta face parte din Fondul de Patrimoniu Cultural Național. Icoana este încadrată într-o ramă de lemn, iar la realizarea ei, meșterul a folosit și foiță de aur.

"În centrul compoziției, meșterul popular a înfățișat-o pe Fecioara Maria așezată pe un catafalc, înveșmântată în roșu și verde, acoperită de un lințoliu alb, cu ornamente negre. Maica Domnului este înconjurată de patru apostoli, care privesc îndurerați. Tot în centrul compoziției, dar în registrul superior, pe plan vertical, dominând parcă întreaga construcție picturală, se află Iisus Hristos care preia sufletul Maicii Sale sub formă de prunc. La baza catafalcului este redată scena în care arhanghelul Mihail îi taie mâinile lui Jephonias, care a vrut să răstoarne trupul Maicii Domnului de pe năsălie. În colțurile superioare ale compoziției, pe fundalul albastru animat de steluțe albe și draperii roșii, se află reprezentanți câte trei îngeri", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.

Aceasta este doar una dintre zecile și valoroasele icoane pe sticlă pe care le deține, la ora actuală, Muzeul de Artă Populară Constanța. Publicul le poate admira vizitând expoziția temporară care este deschisă zilnic, între orele 9.00 - 20.00. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6237 secunde