Haideți să retrăiți atmosfera de odinioară a sărbătorilor pascale!

640
Haideți să retrăiți atmosfera de odinioară a sărbătorilor pascale! - haidetisa5-1556207268.jpg

Articole de la același autor

Zilele acestea, când aveți timp, dați o fugă pe la Muzeul de Artă Populară Constanța. Aici, veți avea ocazia de a retrăi atmosfera de odinioară a sărbătorilor pascale și, desigur, să admirați exponatele care se înscriu în această tematică.

Spre exemplu, în expoziția permanentă a muzeului, la parter, se află o serie de icoane țărănești pictate pe sticlă în vestitele centre de iconari din Transilvania (Nicula, Gherla, Șcheii Brașovului, Mărginimea Sibiului, Valea Sebeșului, Făgăraș și Țara Oltului), care se înscriu perfect în atmosfera acestor zile.

Este vorba despre niște icoane pictate la Nicula, Gherla și Șcheii Brașovului, în care apare Maica Domnului Jalnică sau Maica Domnului Îndurerată (temă specifică icoanelor pe sticlă), în care Fecioara Maria cu haine cernite și mâinile împreunate a rugăciune privește cu durere spre Fiul său răstignit pe cruce.

"Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Euharistii, este și ea bine reprezentată în două icoane, una pictată la Șcheii Brașovului și alta la Mărginimea Sibiului. Taina Sfintei Împărtășanii, a vinului care simbolizează sângele Mântuitorului, este ilustrată în icoanele în care apare «Iisus Vița-de-Vie», temă specifică icoanelor țărănești pe sticlă. Ea apare în trei icoane, pictate la Făgăraș, Valea Sebeșului și Țara Oltului.

Plângerea lui Iisus, după ce a fost pogorât de pe cruce, apare și ea în două icoane, realizate la Gherla și Șcheii Brașovului. Tot la Șcheii Brașovului este pictată și Învierea lui Hristos, prăznuită anul acesta, de creștinii ortodoxi, în zilele de 28, 29 și 30 aprilie", au precizat muzeografii constănțeni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.504 secunde