Galerie foto / Mormântul Hypogeu. 1.700 de ani de istorie ascunși sub pământ!

2087
2

Articole de la același autor

1.700 de ani de istorie sunt ascunși într-o baracă situată la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare, în vecinătatea blocurilor de pe faleză. Aici se află Mormântul Hypogeu.

Comoara antică este adăpostită de o improvizație de lemn și nu este accesibilă vizitatorilor. Discuții numeroase au fost pe marginea acestui mormânt, descoperit în anul 1988. Autoritățile din acea vreme doreau să deschidă mormântul publicului spre vizitare, dar arheologii s-au opus. Motivul? Deschiderea cavoului ar fi dus la deteriorarea picturilor din interior, în spațiul hypogeului trebuind să se mențină anumite condiții de temperatură și umiditate. Virgil Lungu și Constantin Chera sunt arheologii care au descoperit "Cavoul cu banchet funerar", cum i se mai spune Mormântului Hypogeu.

O serie de proiecte aveau să fie avansate pe marginea acestui mormânt, fie o replică în mărime naturală, fie ridicarea unui complex cultural, toate cu scopul de a pune în valoare comoara necunoscută a orașului. Totul a rămas la nivel de planuri. Arheologii sunt convinși că zona ascunde și alte monumente de acest gen. Urmele sunt la tot pasul și întreg centrul orașului este o mină de aur din punct de vedere arheologic.

Replică a frescei

"Mormântul de sub pământ" este datat în secolul al IV-lea d. Hristos. Picturile murale, de o valoare extraordinară, descriu masa rituală celestă, lucru întărit de paharele ținute în mâini de doi dintre defuncți. Specialiștii spun că este vorba de personaje masculine. S-a dorit inclusiv realizarea unei replici a frescei pentru conservarea originalului. Cel puțin șase schelete umane ale locuitorilor Tomisului antic au fost descoperite în interiorul mormântului.

Porumbeii, iepurele, păunii sau potârnichile, toate aceste reprezentări animaliere, dar și cele vegetale indică trecerea de la păgânism la creștinism.

Arheologul Constantin Chera spune că acest mormânt face parte dintr-o amplă necropolă a Tomisului antic.

"Mormântul de pe vremea lui Constantin cel Mare, din 330, are o valoare excepțională datorită picturii murale care acoperă întreg spațiul interior al cavoului, inclusiv bolta. Discutăm despre un cavou de familie, patru dintre cele cinci schelete descoperite aparțin unor adulți, iar unul unei fetițe. Toate aceste descoperiri sunt mărturii a două faze ale înmormântării", declară Chera.

Simboluri păgâne

Astfel, dacă în prima fază, depunerile funerare s-au făcut la nivelul podelei încăperii, ulterior, osemintele au fost depuse în stânga intrării. Arheologul Virgil Lungu spune că nu s-a putut identifica religia practicată de familia căreia îi aparținea acest cavou. Chiar dacă a apărut porumbelul, simbolul creștinismului, arheologii spun că nu avem suficiente elemente creștine.

În perioada de la începutul secolului IV, persecutarea creștinilor era un fapt des întâlnit. Membrii acestei familii, găsite în mormânt, este posibil să fi fost adepții creștinismului, dar fără să-și facă cunoscută în mod public credința. Cununile de laur purtate de doi dintre meseni sunt elemente ale picturii care ne duc la ipoteza practicării unor credințe sincretice, nu neapărat creștine. Și potârnichea, tot un simbol în credința creștină, este de asemenea reprezentată.

Imagini din interior

Printre planurile turistice legate de acest mormânt unic, se numără și amplasarea unei camere video care să dezvăluie trecătorilor bogăția interiorului. Chera spune că intrarea repetată în mormânt ar deteriora pictura extrem de valoroasă, păstrată de-a lungul a 1.700 de ani. O construcție de protecție adecvată ar fi o urgență pentru conservarea mormântului, dar tot la mâna autorităților locale și naționale rămâne și acest obiectiv, care ar putea atrage anual mii de turiști.

Amintim că un mormânt similar există și la Silistra. 

Comentează știrea

catalin
15 mai 2015
Angajare imediata !!!!!

Angajare imediata !!!!! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Se lucreaza part-time sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Valabil in toate orasele !!! Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul "detalii" la adresa de email [email protected]

olga
28 octombrie 2015
bani

Cea mai solicitata oferta de lucru online! Suntem in plina ascensiune si suntem cei mai cautati! Oferim celor interesati posibilitatea unei colaborari online, part-time, la domiciliu, cu castiguri asigurate prin contract de comision. Cerem: cunostinte minime de navigare pe internet, de lucru cu fisiere pdf si word, de folosire a emailului. Sunt necesare calculator si conexiune la internet. Asiguram instruire gratuita si pas cu pas. Numai persoanele foarte serioase sunt asteptate sa ceara detalii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5084 secunde