GALERIE FOTO. Și Constanța are cadran solar! O poveste cu multe enigme

1341
1

Articole de la același autor

O piesă sub forma unui cap de taur este amplasată în centrul comunei Cumpăna, din județul Constanței. Obiectivul turistic -

cadran solar - atrage atenția tuturor străinilor care sosesc în zonă.

În urmă cu 55 de ani, pe teritoriul comunei Cumpăna, a fost descoperit un cadran solar cu diviziunile timpului trasate între coarnele unui taur. Cadranul este realizat din marmură vineție și datează din secolul II d.Hr. Este unul dintre puținele cadrane solare antice descoperite vreodată în Dobrogea.

În prezent, o copie a cadranului este amplasată într-un spațiu îngrijit, în fața Primăria comunei Cumpăna, iar originalul se află la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.

Cadranul solar atrage atenția trecătorilor prin forma sa ciudată. Este un mijloc de măsurare a timpului, în funcție de poziția Soarelui. Amplasat pe un soclu impozant, cadranul este datat în secolele II-III d. Hr. Indică foarte exact atât ora, cât și solstițiile, prin două arce de cerc ce intersectează liniile orare și echinocțiile, printr-o linie comună situată între cele două linii ale solstițiilor. 11 linii convergente se găsesc pe suprafața cadranului, linii orare care se întâlnesc în punctul unde era înfipt gnomon-ul, bagheta de bronz, care își lăsa umbra pe suprafața cadranului, indicând ora. Liniile orare care sunt dispuse aproape simetric prin grupe de cinci de fiecare parte a liniei mediane sunt curbe.

Se ghidau după solstiții și echinocții

Oamenii știau, încă din cele mai vechi timpuri, să calculeze timpul și țineau cont de solstiții și echinocții. De fapt, toate lucrările agricole erau planificate în funcție de aceste informații pe care le oferea cadranul. Este dovada că strămoșii noștri aveau cunoștințe temeinice de astronomie.

Specialiștii spun că piesa este extrem de importantă pentru istoria dobrogeană. "Taurul solar" de la Cumpăna era, se pare, folosit de locuitorii unei așezări civile din zonă, care se ocupau în principal cu muncile agricole. Mai mult, interesant este faptul că acest cadran a fost gândit astfel încât el să indice cu exactitate ora doar la latitudinea Cumpenei. Dacă ar fi fost mutat, transportat în altă parte, cadranul nu ar mai indica în mod corect ora!

Arheologul Octavian Mitroi ne-a declarat că nu este singurul cadran solar descoperit pe teritoriul Dobrogei. În anul 2013, cu ocazia lucrărilor de reabilitare a infrastructurii centrului vechi al Constanței, peste drum de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a mai fost descoperit un cadran, datând din secolul al II-lea d. Hr. Un altul mult mai vechi, respectiv din a doua jumătate a secolului al IV-lea - începutul secolului III a. Hr., a fost descoperit în urmă cu mai bine de șase decenii la Histria. Piesa de la Histria este fragmentară, dar, chiar și așa, constituie o importantă descoperire arheologică.

Tot de pe teritoriul Dobrogei mai provin două cadrane solare - unul de la Tomis, iar celălalt cu loc de descoperire necunoscut. 

Comentează știrea

catalin
1 iulie 2015

Venituri imediate, din prima luna! 100-285 de euro lunar! Va oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa puteti castiga imediat bani, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email [email protected]

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 01 Iulie 2015
Stire din Politică-Administrație : Ce acțiune a avut loc la Cumpăna
Pagina a fost generata in 0.75 secunde