Gabriela Bucovală s-a întors la șefia ISJ Constanța. Ce capete mai pică după Petrică Miu?

3919
20
Gabriela Bucovală s-a întors la șefia ISJ Constanța. Ce capete mai pică după Petrică Miu? - fotofondgabrielabucovala-1517587766.jpg

Articole de la același autor

La cinci luni după ce a fost revocată din funcție de Ministerul Educației, prof. Gabriela Bucovală s-a întors la șefia Inspectoratului Școlar Județean Constanța. În tot acest timp, ea s-a aflat la catedră, la Liceul Teoretic "Traian", unde a predat matematica.


Gabriela Bucovală a câștigat procesul intentat Ministerului Educației după demiterea sa și și-a recăpătat funcția, înlăturându-l, astfel, pe Petrică Miu, numit în luna august 2017, de fostul ministru Liviu Pop, în locul proaspetei revocate. 


Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, deși Gabriela Bucovală a ocupat postul în urma unui concurs susținut în anul 2015, revocarea a fost instituită ca urmare a depistării unor disfuncționalități în activitatea ISJ Constanța, fără a preciza însă, concret, despre ce este vorba. 


"După promovarea concursului pe post, inspectorii școlari încheie un contract de management cu ministrul Educației Naționale. Modelul de contract de management este prevăzut în Anexa nr. 8 a ordinului de ministru nr. 5557/2011 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcțiilor de inspector școlar general, inspector școlar general adjunct din inspectoratele școlare și de director al Casei Corpului Didactic, modificată și completată. În contractul de management sunt stipulate 28 de obligații ale inspectorului școlar general. Monitorizarea respectării acestor obligații este continuă", se precizează în răspunsul solicitat, la timpul respectiv, de ziarul "Cuget Liber", Biroului de presă al MEN.


Motive demontate de instanță


Deși am întrebat punctual ce anume i se impută șefului ISJ Constanța, răspunsul face referire numai la litera legii și la contractul de management, fără să ne spună clar ce greșeli ar fi făcut Gabriela Bucovală. 


"Contractul de management prevede la art. 9, punctul 1, litera C) că acesta poate înceta și «prin revocarea din funcție de ministrul Educației și Cercetării Științifice pentru neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor prevăzute de lege și de prezentul contract de management, cu notificarea prealabilă scrisă cu minimum 15 zile înainte de aplicarea măsurii». În cazul punctual menționat de dvs., revocarea a fost rezultatul verificării respectării unor obligații stipulate în contractul de management al inspectoratului școlar general. Motivul revocării din funcție: îndeplinirea necorespunzătoare a unor obligații prevăzute în contractul de management", se arată în răspunsul venit de la Biroul de presă al MEN.


Se reface echipa?


Instanța i-a dat, însă, câștig de cauză Gabrielei Bucovală și noul ministru al Educației, Valentin Popa, a semnat pe 1 februarie ordinul de repunere în funcție. 


"Prin Ordinul de Ministru nr. 3157 din 1.02.2018, a fost repusă în funcția de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța doamna Zoia - Gabriela Bucovală. Detașarea în interesul învățământului în funcția de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța a domnului Petrică Miu a încetat prin Ordinul de Ministru nr. 3156 din 1.02.2018", se arată în comunicatul transmis de ISJ Constanța.


"Deocamdată, trebuie să evaluăm ceea ce s-a făcut, aici, timp de cinci luni, ca să pot să îmi formez o părere. A fost o perioadă cu multe documente, rapoarte, termene de respectat, trebuie să vedem dacă etapele au fost parcurse și dacă mai sunt diverse lucruri de făcut. Merg cu încredere înainte", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general Gabriela Bucovală. 


Totuși, a evitat să spună dacă își va reface echipa și va readuce pe post inspectorii demiși de Petrică Miu. Astfel, sunt în pericol posturile: inspectorului pentru Management Instituțional prof. Janeta Borandă, al inspectorului școlar pentru Dezvoltarea Resursei Umane prof. Monica Milea și chiar al inspectorului pentru Educație Fizică și Sport prof. Elena Hanu, toate numite de Petrică Miu.


"Este o aberație care trebuie corectată!"


De asemenea, prof. Camelia Marcu s-ar putea întoarce pe postul de director al Liceului Tehnologic "Virgil Madgearu", pe care l-a ocupat după câștigarea concursului și pe care Petrică Miu a demis-o în luna octombrie 2017, pe motiv de management defectuos. Aceasta a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Constanța după schimbarea sa și în luna februarie are prima înfățișare. 


"Sunt singurul caz la nivel național în care un director cu concurs este demis de un inspector școlar general numit fără să participe la concurs. Este o aberație care trebuie corectată. Am dat Inspectoratul Școlar Constanța în judecată din principiu, pentru că nu este corect ce a făcut domnul Miu. Dacă își dorește postul de inspector școlar general trebuie să procedeze corect și să meargă ca noi, la concurs. În prima ședință cu directorii din acest an școlar , pe 6 septembrie 2017, i-am spus domnului Miu că îmi doresc ca doamna Bucovală să câștige și să își reia postul pentru că el îl ocupă incorect. Iată că instanța a făcut dreptate", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Camelia Marcu.


Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
un cunoscator
2 februarie 2018
li se clatita scaunul

Pe langa d-nele enumerate in art. (Boranda, Milea, Hanu), mai sunt cativa insp, numiti cu delegatie d-nul Miu, si care probabil, pe buna dreptate, vor demisiona (ar fi onorabil) sau vor fi demisi: d-nii Munteanu Adrian (MRU), Ciubuca Vasile (inv. special), d-nele Matei Bianca (lb. straine), Chiriac (ex. Lungu) Alina (manag, institutional), Staicu Oana (proiect educationale.

Manole
3 februarie 2018
Sef

Iar elevii... pagube colaterale. Este foare rau cand schimbi profesorul de la clasa. Acele clase de la Traian pot fi considerate clase sacrificate. Profa de mate care vine si pleaca, proful de romana care pleaca (sper) si se intoarce profa de romana (prietenii stiu de ce).

Ana
3 februarie 2018
draga Manole...

...zidul rau ma strange...! fa o petitie la CEDO. COPILUL TREBUIE A INVETE INDIFERENT DE PROFESOR iar daca te supara schimbarile nu e un motiv suficient sa acceptam ordinari sa ne conduca iar cei cu functii luate prin concurs sa fie maturati de mizerabili si tradatori: miu, munteanu, hanu, boranda, chiriac, ciubuca,milea .s. a MIU TREBUIE SANCTIONAT DRASTIC SA NU SE MAI RIDICE DE JOS ODATA LOVIT DE SANCTIUNE

ct
3 februarie 2018
hmm...

intrebarea ar fi, isi aduce dna inspector oameni capabili, sau tute politice ? a da un concurs este un aspect discutabil in Ro actuala, stim toti cum se castiga ( politic) scaunele... iar la capitolul "troc" machedonii au stat bine intotdeauna... de exemplu, madam Marcu, care nu este dorita de nici un profesor inapoi la liceu... de ce oare, cumva de buna profesionista ???

Mimi
3 februarie 2018
Hmm...???

Ar trebui intrebati si profesorii de la Madgearu daca si-o doresc inapoi pe Marcu in functie de conducere. Marcu a fost demisa in urma controalelor ISJ, ca urmare a petitiilor si scrisorilor deschise prin care cadrele didactice semnalau neregulile din institutia de invatamant. Prin urmare, care este legatura dintre revenirea dnei Bucovala pe functie si situatia de la Madgearu? Sunt doar speculatii ale presei...

Manole
3 februarie 2018
Raspuns

Inseamna ca nu stii cine cu cine au ajuns sa faca romana elevii de la Traian.

Răspuns la: draga Manole...
Adăugat de : Ana, 3 februarie 2018
...zidul rau ma strange...! fa o petitie la CEDO. COPILUL TREBUIE A INVETE INDIFERENT DE PROFESOR iar daca te supara schimbarile nu e un motiv...
inspc general Anca Dragomir
3 februarie 2018
din cate am verificat noi...

A reiesit cam asa: profesorii nu-si semnau condica de prezenta, unii dintre ei cu lunile si chiar cu anii: Miu Petrica, dovada ca un weekend plin profesorii au stat in scoala sa-si semneze condica de prezenta cam din 2011. Mimisor ar trebui sa-i intrebam pe profesori si daca-si doresc sa respecte ROFUIP-UL. sau ce-si mai doresc sufletelele lor. hmmm..?! o lista cu dorinte poate reusiti s-o faceti repede si dati-i-o lui Bucovala sau pestisorului de aur. Oare si Miu a fost intrebat daca-si mai doreste sa mai huzureze pe functie sau la minister n-a ajuns inca DORINTA lui Miu ? o fi pe drum dorinta lui!!!!!!!! ...si a ta...Mimisor draga!

Răspuns la: Hmm...???
Adăugat de : Mimi, 3 februarie 2018
Ar trebui intrebati si profesorii de la Madgearu daca si-o doresc inapoi pe Marcu in functie de conducere. Marcu a fost demisa in urma controalelor...
ARACIP
3 februarie 2018
CARE CONTROL?

ai vrut sa spui auditul ordonat de Miu si Bondoc care nu-si facea orele? care ISJ? Dragomir Anca care-i facea pantofii lui Miu?

Răspuns la: Hmm...???
Adăugat de : Mimi, 3 februarie 2018
Ar trebui intrebati si profesorii de la Madgearu daca si-o doresc inapoi pe Marcu in functie de conducere. Marcu a fost demisa in urma controalelor...
miu petrica
3 februarie 2018
scrisoare

fac apel, la fel ca liviu pop, la cadrele didactice din judet si in special la colegii mei din ISJ si de la liceul Madgearu sa semneze on -line petitia pentru mentinerea mea pe functie. in mod cert valentin popa va tine cont si de dorintele cadrelor didactice din c-ta. multumesc anticipat.

profesor
3 februarie 2018
"cutremur":norma de la scoala

profesorii de la madgearu sunt tare suparati pe miu ca nu i-a ajutat si nu le iese norma didactica. au ajuns in restrangere de activitate. nu le mai pasa lor cine e directorul din scoala. sunt multi care raman fara ore, au probleme cei de romana, geografie, chimie, engleza,franceza, istorie. n-a ridicat miu un deget sa-i ajute cu mai multe clase la preincadrarea din 2019...

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3453 secunde