Festivalurile de la malul mării ar putea fi amânate. Evenimentele mari, interzise până la 31 august

259
Festivalurile de la malul mării ar putea fi amânate. Evenimentele mari, interzise până la 31 august - fotofondfestivaluriledelamalul-1590940527.jpg

Articole de la același autor

Festivalurile și concertele de la malul mării care urmau să se desfășoare în această vară, în lunile iulie și august, ar putea fi amânate. Ministerul Culturii a elaborat un proiect de lege care propune ca, până la data de 31 august 2020, să fie interzisă organizarea evenimentelor, festivalurilor și manifestărilor culturale, artistice la care sunt prezenți peste 1.000 de participanți simultan, atât în spații închise, cât și în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, consideră că măsura este necesară având în vedere contextul epidemiologic și necesitatea asigurării, în continuare, a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii, dar ținând cont de faptul că industria organizatorilor de evenimente artistice sau culturale din România, în lipsa unei decizii luate de autoritățile administrației publice, se află într-o situație de incertitudine, în măsură să genereze pierderi financiare masive zilnice.

De altfel, Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale, care este formată din cei mai reprezentativi actori de pe piața românească, precum ARTmania, Asociația Fapte, Asociația Mozaic, Best Music Live, Electric Castle, Emagic Live, Neversea, Plai, SNRS, Summer Well, Untold, Why Not Us, Wise Factor, a solicitat în repetate rânduri clarificarea de urgență a situației cu privire la posibilitatea de organizare a evenimentelor de peste 10.000 de persoane în perioada 15 mai - 15 septembrie 2020 și luarea unei hotărâri oficiale, în cel mai scurt timp.

Reprezentanții AROC au spus că vor să știe clar ce va fi și că va fi acceptată chiar și o decizie cu caracter restrictiv. Organizatorii de festivaluri, concerte și alte evenimente au subliniat faptul că sunt într-o situație incertă și că nici nu pot rezilia contractele cu furnizorii invocând condițiile de forță majoră, nici nu pot răspunde presiunilor din partea publicului dacă evenimentele din această vară urmează să aibă loc sau vor fi amânate ori anulate.



Risc epidemiologic foarte mare


În plus, aceștia susțin că presiunea publicului și prejudiciul de imagine suferit cresc exponențial pe zi ce trece și din cauza faptului că majoritatea statelor gazdă de festivaluri, competitori direcți în această industrie, au luat deja de multă vreme decizii în acest sens, dispunând diverse instrucțiuni și obligații pe următoarele trei - patru luni, pentru persoanele juridice sau fizice care doresc să organizeze evenimente în această perioadă de timp.

"Actul normativ are ca obiect instituirea, după încetarea stării de alertă, declarată în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de Covid-19, a unor măsuri temporare, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale. Până la data de 31 august 2020, este interzisă organizarea evenimentelor, festivalurilor și manifestărilor culturale, artistice cu peste 1.000 de participanți, atât în spații închise, cât și în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului. Astfel, dat fiind riscul epidemiologic în cazul evenimentelor cu peste 1.000 de participanți simultan, se consideră necesară interzicerea temporară a acestor activități", se arată în expunerea de motive.

Vara aceasta, pe litoral, erau programate mai multe astfel de evenimente și concerte, precum SunWaves, la Mamaia, Neversea la Constanța, Daikini la Tuzla și Europa FM pe plaja Venus. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2358 secunde