Festivalul Filmului Francez, în perioada 24 aprilie - 6 mai, la Constanța

149
Festivalul Filmului Francez, în perioada 24 aprilie - 6 mai, la Constanța - film-1524548779.jpg

Articole recomandate

Festivalul Filmului Francez se va desfășura, începând cu ediția a 22-a, primăvara, în perioada 24 aprilie - 6 mai, pe marile ecrane din nouă orașe - Arad, Brașov, București, Buzău, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Sfântu Gheorghe, Timișoara.


"Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute - 'Fiți realiști, cereți imposibilul!' -, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-și și regândindu-și secțiunile deja binecunoscute", informează organizatorii într-un comunicat.


Filmele din cadrul festivalului vor putea fi văzute la București, la Cinema Elvire Popesco, iar apoi la Iași (Cinema Ateneu) - în perioada 2-5 mai, Brașov (Cinema Patria), Cluj-Napoca (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex Tomis Mall), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta) și Timișoara (Universitatea de Vest - Aula Magna) - 3-6 mai, Arad (Cinema Arta) - 4-6 mai și Buzău (Teatrul George Ciprian) - 4 mai.


"Madame Hyde" de Serge Bozon, povestea neobișnuită a metamorfozei personale și sociale a unei profesoare de fizică timide și retrase, va deschide ediția din acest an a FFF marți la Cinema Elvire Popesco din București.


Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au provocat o serie de mutații intelectuale și sociale în Franța și, prin ricoșeu, în toată Europa occidentală, FFF propune un Focus Mai '68. Filme de ficțiune importante, precum "Milou en mai" / "Milou în mai" de Louis Malle, sau documentare inedite în România - "Mori la 30 de ani" de Romain Goupil sau celebrul "Revoluția plutește în aer" de Chris Marker - vor ajuta publicul român să înțeleagă mai bine contextul și mizele evenimentelor.


Secțiunea Competiție propune șase filme - de debut sau a doua creație - foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinența chiar, dar și poezia, spun organizatorii.


În cadrul festivalului va fi acordat mai mult spațiu discuțiilor pe fond - mai mulți tineri regizori și actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile și demersurile lor artistice. Printre invitații care vor fi prezenți la București se numără Marine Francen, regizoarea filmului "Semințe", și Vincent Macaigne, regizorul peliculei "Conform și Consolare", dar și Mona Walravens, actriță în "Echipa de fete" de Julien Hallard, care va fi prezentă în perioada 3-6 mai la Cluj și Timișoara.


Săptămâna Cahiers du cinema, realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de film din Franța, prezintă relația ambiguă pe care opera filmată o întreține cu teatrul. Joachim Lepastier, critic la Cahiers du cinema și autorul selecției acestui program, explorează jocul între "a fi" și "a părea" în viața de zi cu zi, pe scenă și în film, dar și limitele, complicitățile și divergențele între realitate, teatru și marele ecran.


În cadrul secțiunii Panorama vor putea fi vizionate câteva din cele mai bune creații cinematografice franceze de ultimă oră, filme care s-au impus atât în sălile de cinema, cât și în marile festivaluri internaționale. Printre acestea se numără și pelicula "Custodia" de Xavier Legrand (2017), filmul care va închide, la București, cea de a 22-a ediție a Festivalului Filmului Francez.


Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.


Biletele pot fi achiziționate de la casa Sălii Elvire Popesco, cu o oră înainte de fiecare proiecție, de la Librăria Kyralina, de la Librăria Hecate, în rețeaua de librării Humanitas și de pe elvirepopesco.ro (eventbook.ro).


Organizatorii Festivalului Filmului Francez sunt Ambasada Franței și Institutul Francez din România, transmite Agerprs.ro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4967 secunde