Fabuloasele salarii la care profesorii ar putea spera peste cinci ani

6360
2
Fabuloasele salarii la care profesorii ar putea spera peste cinci ani - fondfabuloasele-1492429890.jpg

Articole de la același autor

În ultima săptămână de cursuri, cadrelor didactice constănțene li s-a oferit un subiect de dezbatere în cancelarie, foarte controversat - cel al măririlor salariale pe baza proiectului Legii salarizării unitare, aflat în dezbatere publică… asta în cazul în care cineva mai crede în promisiunile politice.



Nici un salariu mai mic de 4.000 lei?

După ce de la 1 ianuarie 2017 au bene-ficiat de o creștere de 15%, comentată de mulți profesori ca fiind praf în ochi pentru că nu s-a simțit mai nimic la… chenzină, acum se promit creșteri substanțiale pentru personalul din educație, cuprinse între 90% -150%, pentru învățământul preuniversitar, și între 33% - 125% pentru învățământul universitar.

Conform unor calcule, un profesor debutant cu studii de lungă durată va fi plătit în 2022 cu un salariu de 4.098 de lei, în timp ce un profesor cu gradul I va primi lunar un salariu de bază între 4.372 de lei și 5.517 lei, în funcție de vechime. Un profesor cu studii superioare de scurtă durată va câștiga, în 2022, între 4.052 și 4.600 în funcție de grad și de vechime, în timp ce un profesor debutant, cu astfel de studii, va primi 4.007 lei.

Pentru învățător, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal sunt prevăzute salarii cuprinse între 3.916 lei și 4.372 de lei, în funcție de grad și vechime. Universitarii ar urma să aibă, în anul 2022, salarii de bază cuprinse între 5.625 de lei și 10.880 de lei, iar un rector ar putea câștiga 16.232 de lei, în timp ce un decan ajunge să fie plătit cu 14.916 lei.

Care sunt tranșele diferențiate din proiect

În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, iar personalul didactic care desfășoară activitate de predare - învățare - evaluare în sistemul penitenciar primește un spor de până la 15% din salariul de bază.

Alte majorări sunt la personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învățământul preșcolar, primar sau gimnazial, după cum urmează: - pentru 2 clase de elevi/grupe, o creștere cu 7% a salariului de baza deținut; - pentru 3 clase de elevi/grupe, o creștere cu 10% a salariului de baza deținut; - pentru 4 clase de elevi/grupe, o creștere cu 15% a salariului de baza deținut; - pentru 5 clase de elevi/grupe, o creștere cu 20% a salariului de baza deținut.

Personalul didactic ce pregătește viitorii învățători beneficiază de un spor de 10-25% din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat. La majorare se ia în calcul și numărul elevilor sau al studenților practicanți, potrivit regulamentului de practică pedagogică aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Potrivit proiectului legii salarizării, personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește o indemnizație de până la 20% din salariul de bază. Majorarea se va face și în raport cu zona geografică, iar diferențierea pe zone și localități se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Pentru personalul din instituțiile de învățământ superior, consiliile de administrație pot stabili salarii diferențiate, cu o creștere de până la 30% a salariului de baza deținut, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii. Totodată, perso-nalul didactic de predare din învățământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de până la 1% pentru fiecare student-doctorand, dar nu mai mult de 10% din salariul de bază.

v v v

Până una alta, sindicaliștii din învățământul ieșean îi solicită ministrului Muncii Olguța Vasilescu să respecte promisiunile din programul de guvernare al PSD votat de milioane de români, care prevedea o creșterea salarială a personalului didactic cu 20% de la 1 iulie 2017 și cu 30% de la 1 ianuarie 2018.

Comentează știrea

Cineva
18 aprilie 2017
Acelasi

Ala e salariul brut..daca e 2022 brut ptr.un profesor debutant,daca ia 1500 lei in mana,sa zica mersi.Asta in conditiile in care o asistenta- cu postliceala- ajunge la 30-3500lei,plus bonuri de masa.Cine e fraier sa isi bata capul cu atatea examene de grad,inspectii,sa se certe cu parintii,ca stiu eu mai bine decat profesorii,ca sa castige 1500?pana si un biet fruntas in armata fara bacalaureat are 2500lei salariul..sa fim seriosi.Oricum salariile alea sunt tepe,dupa ce ca sunt mici,se lauda de parca cine stie ce ar fi.Pe langa asta,daca aveti timp sa credeti minciunile astora,foarte bine,urmeaza impozitul pe gospodarie,pe langa impozitul pe salariu,ca sa poate sustine aceste mariri de 200-300ron.O sa va iasa pe nas maririle astea invizibile(la profesori) si nu numai, o sa platiti taxe de 3 ori mai mari,ca sa poata acoperi toate promisiunile.

Cristian
18 aprilie 2017
colaborare

Cautam urgent persoane serioase care vor sa lucreze acasa, cate 2 ore pe zi, pentru castiguri in timpul liber. Cereti mai multe informatii la adresa noastra de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.453 secunde