Expoziție de machete de nave și picturi marine a Statului Major al Forțelor Navale

392
Expoziție de machete  de nave și picturi marine  a Statului Major  al Forțelor Navale - fortelenavaleexpozitie-1455296202.jpg

Articole de la același autor

Forțele Navale Române vor duce navele militare tocmai în municipiul Miercurea Ciuc. În perioada 17 - 19 februarie, Statul Major al Forțelor Navale organizează expoziția de machete de nave și picturi cu tematică marină, intitulată "Marea în culori", în colaborare cu Biblioteca Județeană Harghita "Kájoni János".

Machete de nave militare, instrumente de navigație, uniforme de marină și aproximativ 40 de tablouri care redau peisagistica marină, realizate de pictorii Alexandru Ghinea și Nicolae Găgeanu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Constanța, își vor aștepta vizitatorii la sediul Bibliotecii Județene Harghita "Kájoni János". Vernisajul va avea loc miercuri, 17 februarie, la ora 17, iar expoziția va fi deschisă publicului până vineri, 19 februarie, în intervalul orar 8.00 - 18.00.

Expoziția "Marea în culori" reprezintă debutul unui program de activități, desfășurate de către marinarii militari în județul Harghita, în colaborare cu Prefectura Județului Harghita, Primăria municipiului Miercurea Ciuc și alte instituții publice și private. Programul este dedicat cinstirii memoriei eroilor care și-au jertfit viața în Primul Război Mondial, contribuind, totodată, la promovarea culturii și tradițiilor marinărești, precum și la cunoașterea de către publicul harghitean a rolului și misiunilor executate de militarii din Forțele Navale Române.

v v v

Muzeul Marinei Române din Constanța va prezenta publicului machete ale unor nave militare (Fregata "Regele Ferdinand", Fregata "Mărășești", Nava-Școală "Mircea", un monitor fluvial), macheta Submarinului "Delfinul" și a unui pânzar moldovenesc, uniforme militare, hărți și instrumente de navigație. Muzeul Marinei Române este o instituție culturală unică în România, care prezintă radiografia istoriei maritime și navale a țării noastre, din cele mai vechi timpuri, până în prezent. Este pentru prima dată când obiecte din patrimoniul muzeului ajung în Județul Harghita.

Pictorul Alexandru Ghinea este singurul pictor-marinar militar român în viață, al treilea în ordine cronologică după pictorii Dimitrie Știubei și Valentin Donici. Timp de 30 de ani și-a desfășurat activitatea pe diferite nave militare, participând la numeroase misiuni pe mare.

Pictorul Nicolae Găgeanu s-a născut la Mangalia, iar prima expoziție personală a avut-o în anul 1989, în stațiunea Neptun-Olimp. A început colaborarea cu Cercul Militar Mangalia în anul 2008, când i-a fost organizată expoziția personală "După 20 de ani". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3659 secunde